Ook deze Kinderboekenweek sta ik in alle vroegte te koukleumen op winderige treinstation om op tijd met mijn koffer vol boeken de klas in te stappen. Voorlezen, vertellen, verwonderen en spelletjes spelen om kinderen te laten zien hoe leuk lezen is. Terwijl dertig kinderen zwaaien, ren ik door naar de volgende groep.
Thuis is de literaire opvoeding helaas mislukt. De telefoon heeft het gewonnen van het boek. Lezen is voor losers! Voor een kinderboekenschrijver geen fijne bekentenis. Eén troost: volgens experts komt het op latere leeftijd weer goed. Zij menen dat ik mijn zonen niet voor niets eindeloos heb voorgelezen en tassen vol boeken uit de bieb heb gesleept. Om die uitpuilende boekenkasten thuis maar niet te noemen. Later krijgen ze weer lol in lezen. En door die bergen boeken in hun jeugd, kúnnen ze in elk geval lezen.
Waarom vind ik het eigenlijk zo belangrijk dat kinderen lezen? Mijn argument dat een boek je leert om je in andere omstandigheden en andere mensen te verplaatsen, gaat niet volledig op. Ook films brengen je in contact met werelden en identiteiten die je in je dagelijks leven niet zo snel zult tegen komen. Maar het mooie van een boek is wel, dat je die nieuwe wereld zelf in je hoofd moet vormgeven. Letters omzetten in een beeld, vraagt om creativiteit. Creativiteit die je op zoveel andere gebieden kan gebruiken. Van boeken lezen word je niet alleen een empathischer en creatiever mens, je gaat er ook gewoon beter van lezen. Een boek uitlezen is toch echt iets anders dan al die korte berichten op social media. Maar de allerbelangrijkste reden om met een boek op de bank te gaan liggen is natuurlijk de lol en ontspanning die het oplevert.
Van boeken lezen word je niet alleen een empathischer en creatiever mens, je gaat er ook gewoon beter van lezen.’
Daarom trekken karavanen jeugdboekenschrijvers deze Kinderboekenweek weer door het land. Langs scholen, bibliotheken en boekhandels. Binnen het thema ‘En toen?’ hebben zij allemaal een uniek verhaal over hun boeken en proberen zij de liefde voor hun vak over te brengen op kinderen. Maar boeken komen pas echt tot leven als er thuis ook wat mee gedaan wordt. Zelf lezen, voorlezen, samen naar bieb gaan, dat soort dingen.
Dus grijp deze Kinderboekenweek je kans en neem een (klein)kind, nichtje, neefje of buurkind mee naar de boekhandel. De Kleine tovenaar in Roermond is zo’n plek waar het haast onmogelijk is om niet met een boek de deur uit te lopen. Alles ademt hier liefde voor kinderboeken uit. Schrijver Michael Reefs is er te gast. Met zijn spannende boeken krijgt hij zelfs de meest anti-boek kinderen aan het lezen. Ook de bibliotheken in Limburg doen er alles aan om lezen aantrekkelijk te maken. SCHUNCK Bibliotheek Heerlen organiseert bijvoorbeeld het BOEK!EWOEK!E festival. Een lekker luie zondag vol nostalgie, want het thema dit jaar is geschiedenis. Er wordt gedanst, geknutseld, verkleed en geluisterd met in de hoofdrol ridders, Romeinen en piraten.
Na mijn Kinderboekenweektournee langs Nederlandse basisscholen heb ik niet alleen kinderen, maar ook mijzelf weer geïnspireerd. Ik weet dan weer waarom ik mijzelf eenzaam opsluit en eindeloos ploeter aan het volgende deel in mijn Blockbustersserie. Kinderen zijn lekker nieuwsgierig en zuigen op wat je vertelt en schrijft. Tenminste, op deze leeftijd. En als de 10 jaren van telefoon verslaving voorbij zijn, grijpen ze vast weer naar een boek, motiveer ik mijzelf als ik in alle vroegte sta te koukleumen op een treinstation.