Home > Kunst en Cultuur > Clubhouse: inspiratie zoeken bij onbekenden in virtuele kamers

Clubhouse: inspiratie zoeken bij onbekenden in virtuele kamers

Iedereen heeft zijn eigen kleine coronaleed. De een mist zijn reisjes naar het buitenland, de ander zijn nachtelijke escapes. Ik verlang terug naar mijn culturele uitjes, mijn bronnen van inspiratie. Me laten verrassen en dan het liefst een beetje spontaan. Maar het zit er al een tijdje niet in en dat begint me op te breken.

 

Normaal ben ik niet zo van nieuwe social media-apps, maar deze week viel mijn oog op Clubhouse. Een platform waar leden elkaar in virtuele kamers ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan over van alles en nog wat. Zou dat iets voor mij zijn?

 

Ik struin graag door de bibliotheek. Op zoek naar een boek over bijvoorbeeld Mondriaan, kom ik thuis met een meditatiegids. Dat is het inspirerende aan struinen: er komen onverwachte dingen op je pad. Daarom zijn festivals ook zo leuk. Je oog viel op een specifieke band en je wordt verrast door een andere. Musea, precies hetzelfde. Wandel altijd even door de tentoonstelling die niet de aanleiding van je bezoek was en je wordt beloond!

 

Clubhouse belooft iets soortgelijks. ‘Waar Twitter primair om het tikken van tekst gaat en Instagram om het posten van gelikte foto’s, staat bij Clubhouse het gesproken woord centraal. Iedereen kan een zogenoemde kamer beginnen en beginnen te praten. Die kamer is toegankelijk voor genodigden, maar desgewenst ook voor iedereen die op dat moment over hetzelfde onderwerp wil praten’, schrijft de Volkskrant. Ik zie volle kamers voor me met mensen uit alle hoeken van de wereld. Al struinend ontmoet je gelijkgestemden, of juist niet. Je laat je verrassen door wat ze vertellen hebben.

 

Gelukkig word ik snel uitgenodigd door een bekende, want Clubhouse is een exclusief platform. Eenmaal binnen, begint het grote zoeken. Ik val in een gesprek over voedsel van de toekomst en luister een tijdje. Ik bezoek een kamer waarin gesproken wordt over interviewtechnieken. Op zich heel interessant, maar ik val er middenin. Vanavond is er een poëziemeeting, die zet ik in de planner. Ik wandel verder. Hoe vind ik de juiste kamers, waar gesproken wordt over onderwerpen die mij zouden kunnen boeien?

 

Clubhouse bestaat al een tijdje, maar is opeens hot. Zou het door corona komen? Iedereen zit thuis en mist zijn inspiratie-uitjes. Dan maar online zullen mensen denken. Ik wandel kamer in, kamer uit maar kan het niet vinden. Dit is niks voor mij. Ik wil mijn huis uit. Naar de bibliotheek, de bioscoop, het theater, het museum. Door boeken bladeren, met mijn vrienden een film bespreken met een glas wijn in de hand, slenteren door museumzalen en samen huilen om een toneelstuk. Ik wil fysiek contact. Geen virtuele kamers bevolkt met mensen die ik niet ken. Leuk geprobeerd, maar Clubhouse is helaas niks voor mij!

 

 

show auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu