Kunst en Cultuur

ENCI op weg naar monumentale status

tekst Jo Cortenraedt

Het omvangrijke ENCI-terrein in Maastricht is op weg naar de status van cultureel erfgoed met de aanwijzing van een aantal momenten, die in vijf clusters zullen worden ingedeeld.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en gemeente Maastricht zijn de procedures begonnen tot bescherming van het industrieel erfgoed binnen het ENCI-gebied. Wethouder Stedelijke Ontwikkeling en Cultureel Erfgoed, Frans Bastiaens gaf  hiervoor samen met directeur van de RCE, Susan Lammers, het officieuze startschot in de Slakhal op het ENCI-bedrijventerrein.

De verwachting dat de hele procedure ongeveer een half jaar zal in beslag nemen. En vervolgens kan de eigenaar Limburg Real Estate (LRE) beginnen met een nieuwe invulling van het hele domein. Algemeen directeur Harry van der Hoorn was bij de ceremonie aanwezig en is met zijn medewerkers bezig met de voorbereiding op het nieuwe gebruik van het hele terrein. Van der Hoorn is ook eigenaar van Stabilo World, een internationale standbouwer uit Eindhoven die onder meer verantwoordelijk is voor de inrichting van de kunstbeurs TEFAF Maastricht.

Het ENCI-gebied ligt aan de zuidrand van Maastricht op de grens met België en is een combinatie van natuur en industrieel erfgoed. Het was decennia lang in gebruik door de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI). De mergelgroeve vormt samen met de imposante bedrijfsgebouwen en installaties van de voormalige cementfabriek een uniek landschap in Nederland.

Het streven is een duurzame transitie met behoud van de aanwezige monumentale bouwwerken. Frans Bastiaens noemde de monumenten een voedingsbodem voor nieuwe, creatieve en duurzame bedrijvigheid.

In de toekomst wordt onder meer gedacht aan wonen, cultuur en recreatie voor de invulling van het totale gebied.

Foto:  Susan Lammers, Harry van der Hoorn en Frans Bastiaens

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws