Home > Kunst en Cultuur > Feestelijke opening van de basiliektoren na 70-jarige restauratie

Feestelijke opening van de basiliektoren na 70-jarige restauratie

Onderweg naar Tongeren kan je hem al van ver bewonderen: de toren van Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan de Grote Markt.  Na 70 jaar restauratie is de kerk eindelijk klaar voor het grote publiek. De Belforttoren moet als UNESCO – erfgoed een heuse publiekstrekker worden, want voor het eerst in 500 jaar wordt hij toegankelijk voor bezoekers. Wie hem wil beklimmen moet wel 300 trappen en een belevingsparcours van zeven niveaus overwinnen. Maar dat wordt beloond met een spectaculair vergezicht. Van Maastricht tot Luik, de terrils van Beringen en het hele Haspengouwse hinterland. Bij helder weer zie je zelfs de Oostkantons liggen.

In vroegere turbulente tijden was de toren al een heuse uitkijkpost. En bij brand galmden de klokken door de Tongerse straten. Kortom, deze toren en de basiliek vormt met het Teseum, de schatkamer voor religieuze kunst en de archeologische site het sluitstuk van jarenlange restauratie.

Uiteraard was het burgemeester Patrick Dewael, die de vele genodigden op de opening welkom heette.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.