Het lag eigenlijk wel voor de hand, dat koning Willem-Alexander de tentoonstelling ‘De Zonnekoning en Oranje, Slaags aan de Maas’ in het Limburgs Museum zou openen. Immers, zijn familie is bij deze geschiedenis nauw betrokken geweest.
De Zonnekoning en Oranje biedt een uniek perspectief op de decennialange strijd die de Franse koning Lodewijk XIV en de Oranjeprins Willem III voerden in de nasleep van het Rampjaar 1672, beginnend bij het Beleg van Maastricht 350 jaar geleden. De expositie toont nooit eerder in Nederland vertoonde kunstwerken en historische objecten. Deze zijn onder andere afkomstig uit internationale collecties als Châteaux de Versailles, Musée du Louvre, Rijksmuseum en uit de Koninklijke Verzamelingen.
Tijdens TEFAF 2022 liet het Limburgs Museum in de Limburgse stand al een voorproefje zien van wat eraan zou komen.
Tijdens de opening gaven historicus Mathieu Segers en schrijver Luc Panhuysen een nader inzicht over hoe de strijd destijds verlopen is. Zonnekoning Lodewijk XIV hoopte met de inname van Maastricht in 1673 zijn invloed fors uit te breiden. De machtige vestingstad wilde hij hoogstpersoonlijk veroveren. De inname van Maastricht staat prominent afgebeeld op het plafond van de Spiegelzaal. Het was zijn moment van glorie. Kort daarna probeerde ook de jonge Oranjeprins Willem III Maastricht in te nemen. Het is het begin van een decennialange rivaliteit.
Nieuwe bronnen bieden overigens nieuwe perspectieven. Zo werden de Franse troepen in het Maasdal niet door iedereen gezien als bezetters. Soms golden ze als bondgenoten, of zelfs bevrijders. De nieuwe verhalen maken invoelbaar wat oorlog voor hen betekende.
De expositie is nog te zien tot en met 7 januari
Keulsepoort 5, Venlo (NL) – limburgsmuseum.nl