Kunst en Cultuur

De Grotten van Kanne zetten nieuwe toeristische troeven in de kijker

tekst Jempi Welkenhuyzen

‘Uitgemergeld’ is een term die zeker niet geldt in Riemst. Integendeel, bij ons bezoek in de mergelgrotten van Kanne, werden we getrakteerd op Grottenbier en – kaas, champignonsoep en rijstevlaai. Allemaal streekproducten die in de grotten rijpen en worden bewaard. Reden van onze afspraak was de voorstelling van diverse nieuwe initiatieven die de gemeente Riemst heeft ontwikkeld om toeristen dit seizoen te laten kennismaken met Kanne en omstreken. Ook werd het nieuwe boek ‘Mergel Gebroken’ voorgesteld en maakten we kennis met Halisaurus ‘Bartje’. En wist je dat je vanaf nu kunt trouwen in de Grotten van Kanne? In augustus wordt het eerste ja-woord verwacht.

Dat zal gebeuren in de nieuwe schuilkapel van de Kannerberg. Schuilkapellen zijn bekend sinds gelovigen in 1795 ondergronds gingen, omwille van de Franse Revolutie. Bij de omwenteling had men het niet meer zo hoog op met het katholieke geloof. En dus ontstonden er her en der in de groeven schuilkapellen, waarbij altaar en doopvont werden gehouwen uit de mergelsteen. Denk aan Geulhem of Valkenburg en nu dus ook in Kanne. De kapel werd ingezegend door priester-moderator Lemmens uit Vlijtingen. En dus kan er nu zowel burgerlijk als religieus worden gedoopt en getrouwd. Superhandig, want de grote feestzaal ligt om de hoek.

Bartje

En de Grotten van Kanne doen er nog een schepje bovenop. Een andere aanwinst voor het gangenstelsel is het ondergronds archeologisch museum, waar je een reis door de tijd maakt. Helemaal terug naar de subtropische Krijtzee, 300 miljoen jaar geleden, toen hier de Mosasauriër leefde. Onlangs ontdekte de voorzitter van de ‘Stichting Grotten van Kanne’ een naast familielid van Mosasaurus ‘Ber’, die we kennen van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht, zijn neefje ‘Bart’. De Halisaurus werd in de fosfaatafzetting van Centraal Marokko gevonden, botje voor botje gereconstrueerd en op een veiling aangeboden. Zo belandde het mariene reptiel in Kanne, kortbij zijn familie de Mosasauridae. Daarnaast worden er in de gangen nog tal van fossiele resten en sporen van organismen getoond.

Mergel Gebroken

Dat is de titel van een lijvig boek, geschreven door Luck Walschot. Luck is afkomstig van Roermond, reisde half Europa door en settelde zich tenslotte in Riemst. Hij inventariseerde alle gangenstelsels in Nederland, bracht ze in kaart en zette het een en ander om in beeld. Honderden kilometers moet hij ondergronds hebben afgelegd, kruipend door nauwe krochten, om de verdoken landschappen vast te leggen. Waarschijnlijk bezit Walschot ook de grootste collectie fossielen uit de Jekervallei. Met het boek brengt de auteur een belangrijk overzicht van de nog aanwezige groeven, naast de wijze van beek- of ontginning van mergel in Nederland. Walschot is tevens voorzitter van de Stichting Ondergrondse Werken.

Toerisme Troef

Het is duidelijk, in Riemst kun je heel wat beleven, niet in het minst in Kanne. Burgemeester Mark Vos en wethouder van Toerisme Christian Bamps waren dan ook bijzonder fier tal van nieuwe initiatieven aan te kondigen. Denk aan een nieuwe fiets-app waarmee je op negen locaties in de regio een verhaal vol sensatie kunt ervaren. Ook werkt Riemst, samen met de provincie, rustig verder aan het verhaal rond ‘Fietsen onder de Grond’, in het verlengde van ‘Fietsen door het Water’, ‘Door de Bomen’ en ‘Door de Heide’. Elk fietsattracties met een aparte gewaarwording.  En kers op de taart, in september komt de BinckBank Tour terug, onder de nieuwe naam ‘Benelux Tour’. Dé enige UCI WorldTour rittenkoers mét een rit van Riemst naar Bilzen.

Voor meer informatie: https://www.riemst.be

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Jempi Welkenhuyzen

Speurneus en levensgenieter

Jempi Welkenhuyzen is als freelance journalist al jaren werkzaam in de mediawereld. Naast het voortdurend veranderend radio- en t.v.-landschap, lieten de kranten- en bladenwereld hem nooit los. Jempi is ‘nieuws-gierig’ en geniet graag van het goede leven in België en daarbuiten. Steeds met een open geest. Grenzen bestaan niet. Zo wil hij voor Chapeau Magazine een brug slaan tussen de beide Limburgen. ‘Oost of West kent dezelfde identiteit’ en ‘Samen staan we sterker’ zijn zijn motto. Zijn voorliefde gaat naast de goede keuken en al wat je daarbij drinkt uit naar kunst, cultuur of toerisme. Dat vat hij samen in een goed verhaal waarvan hij hoopt dat jij het leuk vindt om te lezen.

Jempi Welkenhuyzen 's topic(s):

Gerelateerd nieuws