Home > Kunst en Cultuur > Ine Roox wint Marnixring Limburg Prijs

Ine Roox wint Marnixring Limburg Prijs

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

En de winnaar is…. Ine Roox! Afgelopen weekend werd in de Landcommanderij van Alden Biesen de Marnixprijs Limburg uitgereikt. Het is een initiatief van de ringen Limburg Herkenrode en Land van Loon – Nieuw Eyck.  Marnixring is een internationale serviceclub met vertakkingen in Vlaanderen, Nederland, Frans- Vlaanderen en Zuid-Afrika. De naam verwijst naar de zestiende-eeuwse figuur van Philips van Marnix, diplomaat en rechterhand van Willem van Oranje.  De prestigieuze prijs wordt driejaarlijks toegekend aan een persoon of vereniging die zich verdienstelijk maakt in de beide Limburgen op het vlak van de Nederlandse taal en cultuur in de breedste zin. Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, viel de eer te beurt, om de prijs uit te reiken.

    

Uit een lijst van elf kandidaten waren twee genomineerden voor de prijs gekozen: Camiel Lemmens uit Grevenbicht. Lemmens koos als jonge muzikant voor de Franse hoorn en speelt bij de Koninklijke Harmonie van Thorn en het JeugdOrkest Nederland.  We kennen hem van het openlichtfestival Viva Classic Live in Venlo, de halve finale Prinses Christina Concours en als finalist Jonge Solisten. Het was bariton Sef Thissen, die hem bij het publiek in Alden-Biesen introduceerde. Camiel vergastte nadien iedereen op een prachtig stukje Bach.

  

De tweede genomineerde was Ine Roox, afkomstig uit Maasmechelen. Roox schrijft als correspondent buitenland voor de krant De Standaard. Ze is ook auteur van enkele boeken.

Verder schrijft Ine als journalist over onderwerpen als de Arabische lente, Israël en Palestina, het Afrikaanse Grote Merengebied, de conflictdiamanten, de vertakkingen van de Maffia en Trumpiaanse fantasmen. Uit de laudatio van ere-ambassadeur Johan Swinnen onthouden we dat Ine Roox zonder vooroordeel op zoek gaat naar de feiten, er de gepaste formulering voor vindt, maar ze niet zelf inkleurt. Ze spoort feiten op met minzaamheid of verontwaardiging, bekommerd om de waarheid of de menselijke relevantie, waarbij ruime aandacht voor nuances. Ze is een veilige gids die vertrouwen wekt in het journalistieke métier.

En dus koos de Werkgroep Marnixring Prijs Limburg Ine Roox tot laureate. Ze kreeg naast een fraai boek over Jazz Bilzen, geschonken door de stad Bilzen, een geldprijs van 1000 euro.

  

Camiel Lemmens werd eervol tweede. Hij ontving een enveloppe met 500 euro.

  

Na de uitreiking van deze prestigieuze cultuurprijs vond het slotcongres plaats rond 50 jaar Marnixring, internationale serviceclub. Hier kwamen thema’s als de verengelsing aan de universiteiten en hogescholen, naast taaltrots en het economisch belang van de Nederlandse talenkennis aan bod.

Fotografie: Jempi Welkenhuyzen

______________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu