Home > Kunst en Cultuur > Highlights passie- en paasconcerten in Limburg

Highlights passie- en paasconcerten in Limburg

Pasen is het feest waarmee christenen over de hele wereld vieren dat Jezus de dood heeft overwonnen maar het is ook voor niet-gelovigen een moment van bezinning en reflectie. Ook de Passietijd die eraan vooraf gaat is een bijzondere periode om emoties te delen. Theaters en andere cultuurpodia bieden daarbij passende programma’s aan. Chapeau’s keuze uit de passie- en paasconcerten in Limburg. 

Ad Mosam Barock, Stabat Mater

Het ‘Stabat Mater’ blijft ons diep raken. Het beeld van de treurende moeder, vol emotie en menselijk drama is van alle tijden. De beroemde versie van Pergolesi maakt die pijn en het verdriet voelbaar. Ad Mosam uit Sittard combineert deze versie met die van Giovanni Felice Sances wat resulteert in sobere maar recht uit het harte sprekende muziek. Een heerlijk en uitbundig vioolconcert van Vivaldi vormt het emotionele contrast in een programma dat raakt.

24 maart, Parkstad Limburg Theater, Heerlen
25 maart, Michielskerk, Sittard
26 maart, Domani, Venlo

Circa 25 euro|klassiekemuziek.nl

Passion door Nas Orkestar| Parkstad Limburg Theater Kerkrade

Nas Orchestra vertelt op Witte Donderdag het meeslepende verhaal over het lijden en sterven van Jezus van Nazareth. Het ‘passieverhaal’ gaat over thema’s als hoop, liefde en vertrouwen. Met muziek van David Bowie tot Stef Bos is het een indringende muziektheatervoorstelling. 

6 April, 20 uur|15 euro|Plt.nl

Gemengde zangvereniging Vivente, Johannes Passion Johann Sebastian Bach

Gemengde Zangvereniging Vivente uit Venlo geeft op Palmzondag 2 april 2023 een uitvoering van de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach in de Sint Martinusbasiliek in Venlo.

In de Johannes-Passion vertelt Bach op aangrijpende en overweldigende wijze het lijdensverhaal van Jezus Christus, opgetekend door de evangelist Johannes. Anders dan in de Matthäus-Passion staat in de Johannes-Passion vooral de rechtszaak tegen Jezus centraal. Het koor speelt daarbij een opmerkelijke rol: het verbeeldt het volk dat veel roept, schreeuwt en scheldt. De onhoudbare volkswoede komt tot een hoogtepunt met de onvermijdelijke veroordeling en kruisiging van Jezus. Bach voltooide in 1724 zijn Johannes-Passion, een paar jaar eerder dan de Matthäus-Passion.

Vivente o.l.v. Leo Smeets. M.m.v. Barokorkest La Sorpresa.

2 april, 15.30 uur|25 euro|viventevenlo.nl

philharmonie zuidnederland, Matthäus-Passion

Ook zo ontroerd door de beroemde Erbarme dich-aria, geraakt door de stralende kracht van Aus Liebe, kippenvel door bliksem en donder in het koor? Elk jaar rond Pasen wekt de Matthäus-Passion het aangrijpende verhaal van Jezus’ kruisiging tot leven. Dit seizoen onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward met een topcast aan Nederlandse zangsolisten en het uitmuntende Studium Chorale. Beleef in de lijdenstijd deze vertelling van verraad, eenzaamheid, dood, liefde en vergeving. Gevoelens van alle tijden naar een hoger plan getild door de geniale muziek van Johann Sebastian Bach.

5 april, Theater aan het Vrijthof, 19.30 uur.

6 april Parkstad Limburg Theaters, Heerlen, 19 uur.

7 april Maaspoort Venlo, 19 uur.

Passieconcert Onze Lieve Vrouwe Basiliek Maastricht Palmzondag

Een gezamenlijk Passieconcert van twee bekende Maastrichtse koren: Basilicakoor van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek Maastricht en de Cappella Sancti Servatii. Uitgevoerd wordt het indrukwekkende oratorium ‘De Veertien Stonden’ van de Maastrichtse componist Hans Leenders. Hans Leenders componeerde dit werk op tekst van de Belgische priester-dichter Guido Gezelle (1830-1899). Het resulteerde in een dramatische muzikale vertaling van de kruisweg van Jezus. Leenders schreef dit oratorium in 2017 voor gemengd koor en klein orgel, waarbij de verschillende intermezzi op groot orgel worden uitgevoerd. De optredende personages zoals Maria Magdalena, Simon van Cyrene en Jezus Christus worden herkenbaar ten gehore gebracht in de steeds terugkerende Leitmotiven.

2 April|15 uur|10 euro

Johannes Passion, Kamerkoor Maastricht, St. Janskerk

De uitvoering van Bach’s Johannes Passion op Goede Vrijdag door Kamerkoor Maastricht is niet meer weg te denken uit het Maastrichtse muziekleven. Het verhaal van deze passiemuziek is gebaseerd op Luthers vertaling van het evangelie volgens Johannes. De dynamiek van deze tekst vindt zijn weerklank in de muziek die Bach hierbij componeerde: felle reacties van het volk en heftige emoties zijn daarvan getuige. 

7 April|20 uur|30 euro|Theateraanhetvrijthof.nl|Kamerkoormaastricht.nl

Foto: website Kamerkoor Maastricht

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.