Het goud van Weert
Mijn trein op weg naar de Randstad rijdt vrijwel altijd door Weert, maar nooit kwam ik op het idee het stadje te bezoeken. Er was een door Maurice Mentjens ontworpen nieuwe goudkleurige gevel van Museum W voor nodig om mij uit die trein te krijgen. Dat een gouden doos mij moet verleiden om dit museum vol schatten te ontdekken, is tekenend voor onze tijd.
Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam bouwde een spiegelend depot, bovenop het dak van Museum de Fundatie in Zwolle ‘zweeft’ een gigantische wolk, en Museum W heeft zijn koninklijk gouden entree. Musea hebben er veel voor over om de aandacht van bezoekers te trekken. Niks mis mee, zolang de collecties en tentoonstellingen maar niet verbleken bij al deze pracht en praal.
In Weert verbleekt niets. Aan de verwachtingen die de gouden entree schept, wordt binnen ruimschoots voldaan. Niet alleen de entree van het museum is op de schop gegaan, het hele historische gebouw is gerenoveerd en heringericht. De manier waarop dat gedaan is, nodigt echt uit om de collectie kunst en cultuurhistorische objecten te gaan bekijken. De collectie wordt gepresenteerd rondom herkenbare levensthema’s zoals gezin, lijden en dood, feest en lichaam. Religieuze kunst, regionale historie en hedendaagse kunst worden naast elkaar gepresenteerd. Toegankelijk en prikkelend. De lijdende Jezus naast straatfotografie en een spiegel die je vragend aankijkt: wie ben jij eigenlijk?
En dan is er ook nog de tijdelijke tentoonstelling ‘Forever endeavour’ van Job Smeets, die Weert op zijn 17e verliet, de wijde wereld introk en met zijn Studio Job beroemd werd. Geweldig dat het Museum W gelukt is deze ‘Weertse’ ster terug te halen. Zijn Wunderkammers passen prachtig bij de rest van het museum. De wanden zijn bedekt met schetsen, eigen werk, stukken uit de collectie van Museum W en met kunst die hij kocht of ruilde met onderen andere Donald Judd en Andy Warhol. Verder staan zijn Wunderkammers natuurlijk barstensvol met design van Smeets zelf, van schaakspel tot lampen en een fontein. Ook zijn diploma ‘Lego bouwmeester’, uitgereikt in 1976 in Weert, pronkt aan de muur en bewijst dat Job Smeets al op jonge leeftijd gouden handjes had.
Meikoel 2, Weert (NL) – museumw.nl