Schatkamer van Onze Lieve Vrouwebasiliek heropend
Na een grondige restauratie is de schatkamer van de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht weer opengesteld voor het publiek. Hier is een bijzondere collectie kunstvoorwerpen van internationale allure te zien, afkomstig uit acht eeuwen geschiedenis.
Onder meer het prachtige kleed van Bisschop Lambertus (8 e eeuw), het byzantijnse Encolpion (11 e eeuw) en de Vikinghoorn (9 e eeuw) met zilver beslag met Keltische motieven zijn te bewonderen. Opvallend veel bijzondere relieken van vrouwen zijn er, zoals de trouwring van Maria, een haarlok van Maria Magdalena, resten van Barbara, Catharina en van Bernadette Soubirou. Relieken werden zo sjiek mogelijk verpakt in rijke stof en getoond achter glas in zilveren reliekhouders, in vergulde bronzen schrijnen, ivoren kistjes of in een fors stuk bergkristal.
Toegevoegd is een pas ontdekte oorkonde uit het jaar 1325, die niet eerder was ontcijferd. In de Latijnse handgeschreven tekst worden aan gelovigen en pelgrims verschillende aflaten verleend als ze kwamen bidden in de Onze Lieve Vrouw.
Lydia Beerkens van het kerkbestuur van de OLV / St Pieter federatie is trots op het resultaat van de nieuwe inrichting. „Je hoeft niet religieus te zijn om de schitterende middeleeuwse kunstschatten in de Slevrouwe te kunnen waarderen. Als je een beetje gevoel voor geloof hebt, beleef je wat de middeleeuwse pelgrim aantrok om naar Maastricht te reizen. Een spectaculaire totaalbeleving moet het geweest zijn, de vele kerken in de stad met een keur aan toprelieken om te aanbidden, met name die van Maria in de Onze Lieve Vrouw, en van Servaas in de Servaaskerk. “
Limburg telt drie religieuze schatkamers, een in Susteren en twee in Maastricht.