Home > Culinair > Burgemeester Penn-te Strake ontsteekt de kerstverlichting

Burgemeester Penn-te Strake ontsteekt de kerstverlichting

Auteur: Maarten van Laarhoven

In Engeland is het al sinds mensenheugenis een begrip: Turn on the Lights. Als aftrap van het feestseizoen worden de gevels van de grote warenhuizen van het ene op het andere moment spectaculair verlicht door vele duizenden lampjes, als teken dat het aftellen naar Kerstmis is begonnen en dat het hoog tijd is om kerstcadeautjes in te slaan, het liefst natuurlijk in de winkel achter de gevel waar al die vrolijke lampjes branden.

Ook in Maastricht werden donderdagavond de lampjes symbolisch ontstoken. Dat gebeurde voor het tweede jaar op rij voor de vestiging van de Bijenkorf. Enkele honderden belangstellenden – vanwege de kletterende regen gewapend met grote paraplu’s – zagen hoe burgemeester Annemarie Penn-te Strake om 19 uur de opening van Turn on the Lights verrichtte. In haar toespraak voorafgaand aan de openingshandeling verwees de burgemeester diverse keren naar de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs bijna week geleden en de saamhorigheid die daar het gevolg van is geweest. Een bewijs te meer dat de wereld meer dan ooit behoefte heeft aan warmte en licht, aldus de burgemeester.

De ‘lichtjesactie’ in Maastricht vond tegelijkertijd plaats met Turn on the Lights in vier andere steden in het land: Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, waar eveneens de burgemeester of diens plaatsvervanger de openingshandeling verrichtte. In alle Bijenkorf-steden blijven de lampjes aan de gevels van de warenhuizen 24 uur per dag branden.

Voorafgaand aan het ontsteken van de lichtjes trad het internationaal vermaarde theatergezelschap Compagnie des Quidams op met de voorstelling Fiers a Cheval. Het lichtjesfeest werd besloten met een kleine bijeenkomst voor personeel en genodigden in het restaurant van de Bijenkorf.

Turn on the Lights begon ooit als een lokaal initiatief in Amsterdam, maar heeft zich in een paar jaar tijd ontwikkeld tot een evenement dat beschouwd wordt als de nationale aftrap van het feestseizoen.

 

 Fotografie: Olga van Borren

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.