Home > Kunst en Cultuur > Jubileum-tentoonstelling in Odapark

Jubileum-tentoonstelling in Odapark

Auteur: Jo Cortenraedt

Het is inmiddels een kwart eeuw geleden dat de stichting Odapark werd opgericht om te midden van natuur, kunst en mensen samen te brengen. Begonnen met één enkele sculptuur, gegroeid tot een spectrum aan activiteiten op het gebied van kunst en cultuur anno 2018. Odapark ontleent de naam aan de heilige Oda, beschermheilige voor blinden en slechtzienden. De legende verhaalt dat Oda – beeldschoon en blind – geboren is aan het einde van de zevende eeuw als Schotse koningsdochter. De heilige Oda ontvluchtte haar vaderland, koos haar eigen weg als vrouw, leefde in isolement, was symbolisch blind voor wat de maatschappij van haar verwachtte maar trok ten alle tijden haar eigen plan. Ze bepaalde eigenwijs haar eigen weg in de wereld.Zij vormt de thematische leidraad voor de tentoonstelling bij het 25-jarig bestaan van Odapark, met daaraan toegevoegd de begrippen die symbolisch zijn voor heiligen: boeken, en voor Oda in het bijzonder: vogels en dan met name de ekster. De tentoonstelling is samengesteld uit werk van een groot aantal kunstenaars, van wie er velen verbonden zijn aan Odapark, zoals Les Deux Garcons met hun permanente werk hier onder de naam ‘La Resurrection II’. En met een speciaal voor deze expositie gemaakt werk onder de naam ‘Twee eksters’. Volgend jaar is er van dit kunstenaarspaar een solotentoonstelling in Odapark.

De andere deelnemende kunstenaars zijn Aurora Meccanica (IT) – Suzanne Berkers (NL) – Berlinde de Bruyckere (B) – Franco Gori (I/NL) – Guerilla Girls (VS) – Jessica Harrison (GB) – Jerry Kowalsky (NL) – Sophie Langohr (B)- Theo Lenders (NL) – Linda Lenssen (NL)- Jeanny van Lieshout (NL) – Pascalle Mansvelders (NL) – Andrew Millar (GB) – Ted Noten (NL) – Bart Ramakers (B) – Mel Ramos (VS) – Tanja Ritterbex (NL) – James Rosenquist (VS) – Roel Sanders (NL) – Rob Scholte (NL) – Cindy Sherman (VS) – Piet Siebers (NL) – Mieke Smits (NL) – Sr.X (ES) – Ceal Warnants (GB) – William Sweetlove (B) – Bas de Wit (NL) – Marjolein Wortmann (IT-NL)

Odapark is momenteel de enige hedendaagse kunstinstelling van Noord-Limburg. „Helaas,” zegt Pascalle Mansvelders, tevens artcurator. „Het culturele klimaat is zwaar geweest afgelopen jaren en we zijn er meer dan trots op dat we niet alleen het hoofd boven water houden maar ook nog eens groeien, in bezoekersaantallen, aandacht van de pers en aantallen tentoonstellingen en culturele activiteiten. Odapark is de enige kunstinstelling die gratis te bezoeken is voor het publiek. Dat blijft zo in de komende jaren, al is dat een hard gevecht. Maar in de visie van Odapark is kunst voor iedereen.”

De jubileumtentoonstelling loopt tot en met 27 november, de gedenkdag van de heilige Oda.

__________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.