Kunst en Cultuur

Maastricht een week lang ondergedompeld in dans

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Richard Stark

Een van de belangrijke culturele festivals in Maastricht is zeker De Nederlandse Dansdagen. Alle goeds wat Nederland op het gebied van de dans te bieden heeft, komt hier samen op dit nationale festijn, dat een week lang zal worden gehouden.

Een jaar lang hard werken aan een festival van een week. Zo gaat dat met grote festivals op het gebied van kunst en cultuur. Dat geldt net zo goed voor TEFAF als voor Pinkpop. Resultaat is dat de programmering voor de komende editie van de Nederlandse Dansdagen, die van 4 tot 10 oktober in Maastricht wordt gehouden, helemaal staat. Maar daarmee is de organisatie er nog niet. Er wordt verder vooruit gekeken naar de komende jaren en in dat kader is de directie alvast versterkt. Algemeen directeur Ronald Wintjens heeft versterking gekregen met Claudia Laenen en Lobke Nabuurs. Claudia Laenen komt uit de eigen stal en is al jaren verantwoordelijk voor onder meer de marketing. Lobke Nabuurs komt er nu bij, zij is al jarenlang werkzaam in de danssector, waaronder het Nederlands Dans Theater.

Lobbywerk

Claudia Laenen en Lobke Nabuurs kennen elkaar al van het Nederlands Dans Theater en hebben samen nog een organisatie waarmee ze Nederlandse dansgezelschappen en culturele instellingen ondersteunen, waaronder de Limburgse choreografen Imre en Marne van Opstal. Hun brede netwerk komt niet alleen goed van pas bij de organisatie van de Nederlandse Dansdagen, ze kunnen op die manier ook veel lobbywerk verrichten voor de hele Nederlandse danssector. Ze beamen dat dit in deze onzekere tijden geen overbodige luxe is. „In het hele culturele landschap heerst nog onduidelijkheid over wat de nieuwe regering wil”, vertelt Lobke Nabuurs. „Een festival als dit kan niet zonder ondersteuning van de overheid. Dat vereist veel lobbywerk. Gelukkig zit ik vanuit Tilburg dicht bij de Randstad, dus ik zal daar zeker de nodige tijd in gaan steken. En met Claudia in Maastricht kunnen we dit op een strategische manier aanpakken. En dat doen we niet alleen voor het festival, maar ook voor de dans in het algemeen.”

Landelijke uitrol

De Raad voor Cultuur heeft de subsidieaanvraag van de Nederlandse Dansdagen recent met lovende kritieken gehonoreerd, zij het voor een minder bedrag dan was aangevraagd. „Zij erkennen onze positie dus in die zin staan we sterk”, zegt Claudia Laenen. „Maar we hebben natuurlijk ook nieuwe ambities, zoals een landelijk uitrol van het festival naar meerdere steden zoals Zwolle, Tilburg en Enschede. Daar heb je meer budget voor nodig, dus we moeten nog besluiten wat we met deze ambitie doen. Maastricht blijft voor ons de basis en het visitekaartje, maar door op andere plekken in het land dans te presenteren onder de vlag van de Nederlandse Dansdagen, kunnen we een nog grotere rol spelen voor de promotie van de Nederlandse dans. Weliswaar moeten de theaters en gezelschappen daar zelf het initiatief nemen, maar onze paraplu kan dan leiden tot bijvoorbeeld meer aandacht en groter aantal bezoekers voor de dans.”

Zoals bij veel culturele festivals het geval is, werkt de organisatie hard aan het rond krijgen van de begroting. „Met zo’n 15.000 bezoekers en een gemiddelde bezetting van ongeveer negentig procent mogen we ons een succesvol festival noemen. Maar je hebt toch partijen nodig die mee doen en gelukkig krijgen we ondersteuning van een aantal fondsen die het belang van ons festival, onder meer op het gebied van talentontwikkeling, inzien. Daar zijn we heel dankbaar voor. Nu aan ons de taak om de financiële structuur van het festival toekomstbestendig te maken. Dans is niet alleen een prachtige kunstvorm, maar kan ook bijdragen aan sociaal-maatschappelijke zaken, zorg en welzijn en educatie. In dat kader zullen we dus ook zeker op zoek gaan naar nieuwe partners.”

Toekomst

De nieuw gevormde directie gaat na de komende editie in oktober werken aan een visie om zo de toekomst van het festival zo veel mogelijk te verankeren en de rol van de Dansdagen voor de Nederlandse dans te verstevigen. „Ook om met Maastricht als visitekaartje Nederland op de kaart te zetten als een dansland met sterke gezelschappen en een divers aanbod van makers. Want dat is wat er elk jaar te zien is op de Dansdagen, wat een luxe!”

Eerst richten beide dames zich op de komende editie van de Nederlandse Dansdagen. „Met heel veel activiteiten op allerlei locaties in de stad”, vertelt Claudia Laenen. „En nu die prachtige Danstent de hele week op het Vrijthof blijft staan, denken wij dat de impact op heel de stad nog een stuk groter zal zijn.”

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws