Kunst en Cultuur|TEFAF

TEFAF legt de lat nog hoger

Auteur: Jo Cortenraedt

TEFAF MAASTRICHT 2019 ondergaat aanzienlijke veranderingen. Het zal met name opvallen dat er veel nieuwe deelnemers zijn, maar liefst veertig. Daarnaast is de keuring van de kunstwerken vooraf nog verder aangescherpt. Dat alles in de ambitie om de positie van ’s werelds belangrijkste beurs verder te versterken.

Wie zowat jaarlijks TEFAF Maastricht bezoekt, zal het merken. Elk jaar zijn er wel een paar deelnemers die afvallen en enkele die daarvoor in de plaats komen. Maar dit jaar zijn er niet minder dan veertig nieuwkomers. Het zal met name opvallen dat de moderne sectie aan ruimte heeft gewonnen, een beweging die inhaakt op de ontwikkelingen in de kunstmarkt. Met 279 deelnemers is MECC Maastricht straks weer volledig ‘volgebouwd’ met prachtige stands. Een aantal vertrouwde handelaren ontbreekt. Daarvoor in de plaats onder meer veertien nieuwe deelnemers in TEFAF Modern. In totaal zijn de nieuwe handelaren verspreid over de acht secties (TEFAF Ancient Art, TEFAF An-tiques, TEFAF Design, TEFAF La Haute Joaillerie, TEFAF Modern, TEFAF Paintings, TEFAF Paper en TEFAF Tribal). Belangrijke nieuwe namen binnen TEFAF Modern zijn bijvoorbeeld Galerie Gmurzynska (Verenigde Staten), Simon Lee Gallery (Verenigd Koninkrijk), Pace Gallery (Verenigde Staten), Almine Rech (België) en Sprüth Magers (Verenigd Koninkrijk).

 

Verder vele voor Maastricht nieuwe Amerikaanse galerieën en ook voor het eerst een galerie uit Zuid-Korea. Deze veranderingen zijn het gevolg van een highly competative market en de beperkte ruimte van de beurs. Om ruimte te bieden aan nieuwe deelnemers zijn procedures de afgelopen jaren geïmplementeerd. Het resultaat hiervan is dat nieuwe topgalerieën zich hebben aangemeld, waardoor deze verschuiving plaatsvond. Patrick van Maris, CEO van TEFAF, licht verder toe: „Dat besluit is al een jaar geleden door het bestuur genomen. Mede door het succes van onze beurs in New York is de belangstelling van belangrijke galerieën wereldwijd om naar Maastricht te komen, ongekend groot. Dat betekent dat de competitie nog een stuk steviger is geworden. We hebben een jaar geleden nieuwe selectiecommissies samengesteld en die bepalen op basis van transparante kwaliteitsnormen wie uitgenodigd wordt. Dat wil niet zeggen dat de handelaren die dit jaar niet kunnen deelnemen, in onze ogen nu tweederangs zijn geworden. Maar er moet een keuze worden gemaakt. Het kan goed zijn dat degenen die dit jaar geen plaats hebben kunnen bemachtigen, die in de toekomst wel weer krijgen. In een veranderende wereld waar steeds meer nadruk komt te liggen op good governance en transparantie, heeft het TEFAF-bestuur de ambitie om een marktplaats te bieden aan galerieën die zich in de top bevinden. Velen toonden in het verleden interesse, maar een aantal verkeerde in de veronderstelling dat ze toch geen plek kregen omdat alles al vol zat. In dat proces wilden we een verandering brengen, met als doel de lat nóg hoger te leggen. Dat dit bij sommigen pijn doet, dat begrijp ik heel goed. Maar de selectiecommissies zijn zo objectief als het maar kan te werk gegaan. Zowel chairman Nanne Dekking alsook ik als CEO zijn niet betrokken bij de selectie van deelnemers. We overzien alleen het proces.”Met de komst van de nieuwe galerieën en ook met de grote bekendheid die TEFAF door de beurs in New York nu in de Verenigde Staten heeft, hoopt de organisatie dat er ook meer Amerikanen naar Maastricht komen. „Dat was ook het idee toen we in New York begonnen.”Patrick van Maris.

   

  

Groot aantal nieuwe deelnemers en andere vetting procedure
Ook bij de vetting, de keuring in de twee dagen voor de opening, zijn er stevige veranderingen doorgevoerd. Er is gebroken met de traditie dat ook kunsthandelaren deel uitmaken van de teams van specialisten die elk jaar de kunstwerken toetsen op echtheid, origine en kwaliteit. Deze teams worden nu enkel nog samengesteld uit specialisten die niet met een eigen stand op de beurs staan. Want in het verleden kreeg TEFAF wel eens kritiek dat de handelaren ‘hun eigen vlees’ keurden.„Wij konden dat systeem ook niet meer handhaven, want we zijn met de twee beurzen in New York erbij nu een wereldwijde organisatie,” licht Van Maris toe. „En in Amerika is het simpelweg verboden dat handelaren in de keurig zitten. Als TEFAF moet je dan één lijn trekken en overal dezelfde procedure volgen. Maar het is wel zo dat de voorzitter van elk team van keurmeesters de kennis van een handelaar of een expert van een veilinghuis kan inroepen als advies. Want natuurlijk zitten bij de TEFAF-handelaren ongelooflijk veel heel kundige specialisten. Die knowhow willen we waar nodig inzetten. Alleen, ze hebben geen stemrecht meer zoals vroeger.” Voor Van Maris is ook dit een voorbeeld van hoe de organisatie steeds transparanter wordt gemaakt. „En dat hoort bij de 21e eeuw.”

Fotografie: Joris Vroemen en TEFAF 

_____________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur, TEFAF

Gerelateerd nieuws