In Maastricht is woensdag verzetsheld Robert Regout herdacht, die tachtig jaar geleden in een Duits concentratiekamp overleed. Dat gebeurde in ontmoetingsplek De Ruimte aan het Petrus Regoutplein in Maastricht (onderdeel van het Eiffelgebouw). Robert Regout is telg uit de roemruchte Regout-familie, grondlegger van porseleinfabriek Sphinx. Ook al is, volgens kenners van zijn werk , zijn intellectuele nalatenschap tot op de dag van vandaag van aanzienlijke betekenis, toch geniet hij in zijn geboortestad Maastricht relatief weinig bekendheid. Robert Regout stierf op 28 december 1942 in het Duitse concentratiekamp Dachau. ,,Hij was iemand die het echt verdient om te worden herinnerd”, aldus de Maastrichtse notaris Stefan Vrancken, een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst. ,,Hij mag met recht worden beschouwd als een van de grootste historische helden die onze mooie stad heeft voortgebracht.”
De rechtsgeleerde Robert Regout was tot zijn arrestatie eind juni 1940 een directe collega van de eveneens in 1942 in Dachau overleden karmeliet Titus Brandsma. Deze laatste werd op 15 mei dit jaar heilig verklaard door paus Franciscus. De Nijmeegse bevolking riep hem eerder uit de grootste Nijmegenaar aller tijden. Hoewel de jezuïet Robert Regout – net als Brandsma – behoorde tot het selecte groepje hoogleraren dat de Duitse bezetter aan het begin van de oorlog, ondanks alle gevaren, behoorlijk voor de voeten liep, wordt hij in zijn eigen stad nergens zichtbaar geëerd.
Dat laatste is wel het geval in Amsterdam en in Nijmegen, maar ook in Oss en Roermond. In deze twee laatste gemeenten zijn zelfs straten naar hem vernoemd. Ondanks jarenlange inspanningen van onder meer de Robert Regout Vriendenkring in Amsterdam is dat in Regouts geboortestad, tot nog toe, niet gelukt. ,,Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de naam Regout bij veel Maastrichtenaren enkel associaties oproept met het industriële verleden van de stad”, zo viel veelvuldig te beluisteren tijdens de herdenkingsbijeenkomst. Deze werd, behalve door een aantal verre en minder verre familieleden van Robert Regout, bijgewoond door onder anderen hulpbisschop Everard de Jong en de Maastrichtse deken John Dautzenberg, in wiens ‘eigen’ Sint Servaasbasiliek de jonge priester Robert Regout ooit zijn eerste mis opdroeg.
Robert Hubert Willem Regout zag in 1896 het levenslicht in de Stationsstraat in Wyck, in een van de panden die tegenwoordig deel uitmaken van het Designhotel Maastricht. Zijn vader Louis Regout werd later minister van Waterstaat, terwijl zijn oom – ook Robert Regout geheten – in datzelfde kabinet minister van justitie was.
Na zijn benoeming op 44-jarige leeftijd tot buitengewoon hoogleraar volkenrecht in Nijmegen reisde de jonge professor stad en land af om advies te geven over de ontstane situatie, waarbij hij onder meer opriep tot verzet tegen de Duitse bezetter.
Waakzaam zijn en vooral niet lijdzaam toezien als er ergens in de wereld iets gebeurt, maar juist in actie komen om het kwade te bedwingen, is iets wat ook helemaal past in de wereld van vandaag. Juist daarom is het belangrijk dat Robert Regouts nalatenschap in ere wordt gehouden, aldus de initiatiefnemers van de avond.
Mede om die reden wordt op dit moment gewerkt aan een programma om Limburgse jongeren via het onderwijs vertrouwd te maken met de geschiedenis van deze grote, relatief onbekende Maastrichtenaar. De Katholieke Kerk zover zien te krijgen dat ze een procedure start om hem uit te roepen tot martelaar, dan wel een procedure tot zaligverklaring zou een volgende stap kunnen zijn, erkende ook monseigneur De Jong. Al betekent dat laatste wel dat er nog een lange weg te gaan is, erkende hij.