Home > Kunst en Cultuur > Duitse kerstmarkten

Duitse kerstmarkten

Auteur: Bart van Dormael

De gezelligste en grootste KERSTMARKTEN vind je sinds jaar en dag in Duitsland. Anders dan bij ons, kijkt de plaatselijke ‘traditiepolitie’ er streng op toe dat de Weihnachtsmarkt haar authentieke karakter behoudt. In sommige steden is de moderne tijd voorzichtig ingetreden, maar de focus ligt toch vooral op tradities en oude ambachten. We zetten de mooiste en meest authentieke Duitse kerstmarkten op een rijtje.

1. Düsseldorf, de grootste
Waarom één kerstmarkt als je er ook zes kan hebben? Aan het einde van het jaar tovert Düsseldorf zes stadspleinen om in een groots kerstparadijs. Omdat die pleinen nauw met elkaar in verbinding staan, vloeien de markten zowat in elkaar over. Aan de Marktplatz zijn de kraampjes opgebouwd in renaissancestijl, op de Heinrich Heine Platz brengen ze hulde aan de Jugendstil van de omliggende gebouwen. Speciale attracties zijn de honderd jaar oude draaimolen en de levensgrote kerststal, die naar verluidt met de hand gemaakt is in Bethlehem.

2. Aken, lekker dichtbij
Net over de grens met Nederland en België beland je al in volle eindejaarsgekte, Duitse stijl. De middeleeuwse straten in het stads-centrum van Aken, het veertiende-eeuwse stadhuis en de Dom vormen het perfecte decor voor een trip naar lang vervlogen tijden. Tenminste, als je niet onder de voet wordt gelopen door de zowat anderhalf miljoen andere bezoekers. Als je een hongertje voelt opkomen, zet dan je tanden in een Aachener Printe, een koek op basis van amandelen, noten en specerijen uit de regio rond Aken.

3. Keulen, in de chaduw van de Dom
Het sprookjesachtige lichtspektakel rond de majestueuze Dom van Keulen spreidt zich uit over de hele binnenstad. Aan de Dom en op de Alter Markt is het een drukte van jewelste, aan de Rudolfplatz en Hahnentorburg gaat het er – gelukkig – wat rustiger aan toe. Aan de haven wordt de kerstsfeer overgoten met een schepje zeevaart en kun je proeven van vislekkernijen. Kinderen kunnen hun hart ophalen aan het poppentheater in de Stadt-garten. De holebi-gemeenschap verzamelt op ‘Christmas Avenue’, waar de lichtjes nog net iets feller schitteren.

4. Oberhausen, in openlucht én overdekt
Oberhausen, op amper twee uur rijden van Limburg, is een verborgen pareltje in het Ruhrgebied. De bloeiende stad dankt zijn populariteit mede aan de komst van CentrO, het grootste shopping-complex van Duitsland, met ruim 220 winkels en restaurants. Hier kun je van de kerstsfeer proeven zonder kou te moeten lijden. Vooral in Santa’s Village is het smullen geblazen. Je kinderen trekken je mee naar de sprookjesachtige Wichtelmarkt. Een ander en authentieker soort gezelligheid vind je in het kerstwoud in het oude stadscentrum, een kerstmarkt die zich nestelt tussen prachtig verlichte dennenbomen.

5. Berlijn, de citytrip
Een kerstuitstap naar Berlijn wordt al snel een volwaardige citytrip. Je bent lang onderweg, maar je wordt er ruimschoots voor beloond. De kerstmarkten in de Duitse hoofdstad zijn net zo divers als de stad zelf. De absolute trek-pleister is de markt op de Gendarmenmarkt, waar de sfeer wordt versterkt door de talrijke muziekoptredens en dansvoorstellingen. Op de Alexander Platz strijkt een hoogst gezellige kermis neer, naast kraampjes waar klassieke ambachten worden tentoongesteld. En dat is nog maar het begin, want je bent in Berlijn, waar nog zoveel meer te beleven valt!

6. Trier, klein is fijn
Trier, vlakbij de grens met Luxemburg, zweert bij de leuze ‘klein is fijn’. Zo ook op de supergezellige kerst-markt in de middeleeuwse stad, gelegen aan de oevers van de rivier de Moezel. De duizenden lichtjes en sierlijke bomen rond de kraampjes aan de Dom en de Grote Markt brengen zelfs de kilste harten in een romantische stemming.

7. Dortmund, de boom
De hoogste kerstboom ter wereld pronkt elk jaar in het centrum van Dortmund. De 45 meter hoge houten toren die versierd wordt met duizenden kerstlichtjes, is uitgegroeid tot een ware toeristische attractie. Op de Reinoldikirchplatz staat een kleinere maar wel sprekende boom, die kinderen sprookjes vertelt. De kleintjes kunnen ook koekjes bakken en knutselen in hun ‘eigen’ kerstdorp.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu