Home > Kunst en Cultuur > Festival Maastricht wil de dood bespreekbaar maken

Festival Maastricht wil de dood bespreekbaar maken

Met het ‘Festival voor mijn Dood’ heeft Maastricht er een uniek cultuurfestival bij.

De lezingen, workshops, tentoonstellingen, muziek- en theatervoorstellingen die zaterdag 24 september plaatsvinden hebben allemaal de dood als thema.

Netwerk Sterven & Rouw Zuid-Limburg, dat tekent voor de programmering, is een samenwerkingsverband van organisaties op het gebied van zorg, advisering en begeleiding rondom sterven, uitvaart en rouw.

Het Netwerk viert het vijfjarig jubileum met een laagdrempelig evenement met dertig activiteiten op dertien locaties in de Maastrichtse binnenstad . Zo wil het de dood, dat nog steeds een beladen onderwerp is, bespreekbaar maken voor jong en oud. ,,De dood hoort bij het leven en we zien dat uitvaartceremonies steeds meer een ontspannen karakter krijgen. Toch kennen we een soortgelijk festival in Nederland nog niet,” vertelt voorzitter Yvonne van Houdt. ,, We hebben het ook bewust niet rond het Allerzielenfeest georganiseerd, het traditionele moment om onze dierbaren te herdenken. Om er vooral geen droevig evenement van te maken.”

Het Festival voor mijn Dood wordt om half 11 geopend op het Vrijthof. Wethouder Anita Bastiaans introduceert dan de bakfiets-met-kist die de rest van de dag door de binnenstad rijdt en waar mensen een boodschap, wens of motto rond de dood in kwijt kunnen. Een greep uit het programma laat de diversiteit van het festival goed zien. Lezingen in het Toon Hermanshuis, de Sint Janskerk en het Elisabeth Strouven Fonds gaan onder meer over helpen bij verlies en verdriet, dementie en mantelzorg, kunst en de dood, migranten en minderheden op de Maastrichtse begraafplaats en de bijna-dood-ervaring.

Muziek in diverse stijlen is er in de Cellebroederskapel met onder andere de Bedside Singers Zuid-Limburg en de Zweedse celliste en zangeres Petronella Torin. Beiaardier Frank Steijns laat op het carillon van het stadhuis een Top Tien van uitvaart klassiekers horen. Het Toon Hermanshuis heeft een ruim aanbod aan workshops die bezocht kunnen worden. Andere locaties waar programmaonderdelen gepland staan zijn Boekhandel De Tribune, de Toneelacademie, het Pesthuys, Maria Montessorischool en Hospice Trajectum.

Tussen 17.00 en 18.00uur sluit Kiki van Aubel, verbonden aan theatergezelschap Het Laagland in Sittard, het Festival voor mijn Dood af in boekhandel Dominicanen

Kijk voor het hele programma van het Festival voor mijn Dood op: stervenrouwlimburg.nl.

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.