Home > Kunst en Cultuur > Kunst en Cultuur highlights

Kunst en Cultuur highlights

Als het coronavirus één voordeel heeft gebracht, is het wel onze hernieuwde belangstelling voor de natuur. We wandelen en chillen wat af buiten. Ook in de kunst en literatuur speelt de natuur een belangrijke rol. Ga mee naar buiten of haal de natuur naar binnen

Plantaardige liefdesverhalen
Loesje van Herp

Ze is een enorme bewonderaar van alles wat de natuur voort- brengt. Haar plantaardige materialen verzamelt ze het liefst rond- om haar huis. Oogstrelende details van verschillende bloemen en planten combineert ze tot iets nieuws. ‘Alle onderdelen van een plant zijn interessant; de opbouw van een bloem, de structuur van een blad, de groeivorm van een wortel.’ Ze strijkt, naait en stikt haar verzamelingen vervolgens met liefde aan de muur, op katoen of een wollen plaid.

Volg Loesje van Herp op Instagram: loesjevanherp_plantaardig

Fietsroute
Langs kunst en cultuur in Eijsden

Tijdens deze fietsroute laat je je onderweg niet alleen door de natuur maar ook door kunstwerken inspireren. Er zijn beeldhouwwerken van grote namen als Hans Lemmen en Lo van der Linden, werken die de lokale cultuur verbeelden zoals de Cramignon van Vera de Haas en hedendaagse werken zoals de Via Naturae. Deze muurschildering van de Verfraaiers heeft als thema duurzaamheid. De fietsroute van bijna vijftig kilometer is via Sint Geertruid af te korten en te vinden op: visitzuidlimburg.nl

Prentenboek
Altijd dichtbij

Wat doe je met een gemis dat alleen maar groter wordt als je probeert minder te missen? In gedetailleerde zwart-wittekeningen die zijn geïnspireerd door zijn bezoeken aan Nepal, verbeeldt Mark Janssen een wereld waarin een vlinder, een vis, een aapje en andere kleine tekens de verschijning zijn van de grootmoeder die gemist wordt. Een verhaal dat ontroerend is in zijn schoonheid, zijn eenvoud en zijn taal.

Wandelperformance
HALL08

De installatie HALL08 is het decor voor een wandelperformance voor twee onbekenden, waarbij de deelnemers elkaar herhaaldelijk kruisen op hun persoonlijke en gezamenlijke journeys. De installatie werd gebouwd in dialoog met de natuurlijke omgeving en faciliteert naast een reeks ontmoetingsmomenten tussen de twee deelnemers ook een choreografie met andere levende wezens in het bos. Ze staat te midden van andere kunstwerken in het Klankenbos en is vrij te bezoeken.

Ben je geïnteresseerd in een gepersonaliseerde wandelperformance, mail dan naar: breg@taat-projects.com. Dommelhof, Neerpelt (BE)

Architectuur
Jo Coenen als gids

Hij wordt ook wel de stadsmaker van Maastricht genoemd. En niet voor niets, want architect Jo Coenen drukte zijn stempel langs de gehele lengte van de Maasoevers: van de herinrichting van de Maasboulevard tot de supervisie over het nieuwe stadsdeel Céramique. Wandel 3,5 kilometer dwars door Maastricht met Jo Coenen als gids en ontdek hoe de architect de geschiedenis van de stad koestert. Open de route op www.bureau-europa.nl/voyage- het-maastricht-van-jo-coenen en bekijk de interviews door op de onderstreepte gebouwen te klikken.

Roman
Het Zoutpad

Raynor Winn en haar man Moth raken binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en ze krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coastal Path lopen, weg van alles en iedereen. Het is een tocht van duizend kilometer langs de zuidkust van Engeland. Met elke stap en ondanks tegenslagen, verandert hun tocht in een bijzondere ontdekkingsreis. Een inspirerend verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven.

Video
Viewmasters Project

De toren van de brandweerkazerne doet in deze donkere winternachten denken aan een vuurtoren. De grote lamp draait tussen zonsondergang en middernacht in een traag tempo rond. Gekleurde wezens draaien langzaam mee. Kunstenaar Jacco Olivier liet zich voor zijn videowerk MR. MUYBRIDGE MOST AMAZING ANIMATED LIGHTHOUSE inspireren door de negentiende-eeuwse uitvinding Zoöpraxiscoop van fotograaf Eadweard Muy- brigde. Met dik aangezette penseelstreken laat de kunste- naar kleurrijke dieren ieder in hun eigen tempo bewegen. Een magische ervaring voor het slapengaan.

T/m 30 juni, Toren Brandweerkazerne, Capucijnenstraat 21 en omgeving, Maastricht

hide auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu