Home > Auto's > [t]Huis in de tunnel

[t]Huis in de tunnel

Eenmalig evenement op 12 september bijna uitverkocht 

Er is geen stroom, geen gas, geen water en geen licht. Wat er dan wel is? Een kale dikke asfaltlaag onder een zware betonnen overkapping. Maar daarin zit ‘m juist de uitdaging, benadrukken de initiatiefnemers van het benefietgala [t]Huis in de tunnel. Op zaterdag 12 september wordt een van de noordelijke tunnelbuizen van de toekomstige Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht – lokaal beter bekend als de ‘tunnel onder de A2’ – voor één avond omgetoverd tot een chique restaurant met plaats voor 600 gasten. Een unieke benefietavond én een ‘once in a lifetime-opportunity’, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan het Ronald McDonald huis Maastricht.

 

75 keurig gedekte tafels met daarop gladgestreken linnen, blinkend zilver, fonkelend glaswerk en borden met tongstrelende gerechten, bereid aan de hand van receptuur van de beste Maastrichtse keukenchefs.

De 600 gasten die op 12 september bij de ingang van de in aanbouw zijnde A2-tunnel in Maastricht welkom worden geheten met een feestelijk glas champagne zal het aan niets ontbreken. Mede dankzij de inspanningen en gulle bijdragen van de talrijke vrijwilligers en sponsors die er alles aan hebben gedaan om het eenmalige evenement mogelijk te maken.

Tien kusjes voor elke verkochte stoel

Wie nog niet gereserveerd heeft, maar de exclusieve avond toch wil meemaken, moet snel zijn: van de 75 tafels die plaats bieden aan elk acht personen, zijn er nog maar enkele beschikbaar. Kosten: 2800 euro exclusief btw per tafel. Dit komt neer op 350 euro per couvert, los dus van de btw. Veel geld? Dat zou je in eerste instantie zeggen, maar eigenlijk valt het reuze mee. Zeker als we de ‘rekensom’ van directeur Margo de Kock van het Ronald McDonald huis Maastricht (een huiselijk hotel waar ouders van zieke patiëntjes in het Maastricht UMC+ kunnen verblijven om op die manier dag en nacht in de buurt van hun zieke kind te zijn, red.) erop loslaten. Want zij redeneert als volgt: ,,Met elke verkochte stoel kunnen wij tien overnachtingen realiseren in ons Huis. De betekent: tien keer een nachtzoen van pappa en mamma voor een ziek kind. En dat is onbetaalbaar!”

Eenmalige kans

Het project ‘[t]Huis in de tunnel’ is een samenwerking tussen het Ronald McDonald huis Maastricht en het Maastrichtse evenementenbureau TreaT, dat zichzelf afficheert als ‘het kleurrijkste evenementenbureau van Zuid-Nederland’. ,,Margo de Kock speelde al langer met de gedachte om in Maastricht een spraakmakend evenement neer te zetten”, zegt Lidwine Goessens van TreaT. ,,Het zou opzien moeten baren en tegelijkertijd zoveel mogelijk steun opleveren voor het Ronald McDonald huis in Maastricht.

Na een uitgebreide brainstorm kwamen ze op een lumineus idee: er lag een eenmalige kans om iets te doen met de A2-tunnel. ,,Nu zou het nog kunnen, maar vanaf eind 2016, als de ondergrondse snelweg dagelijks ruimte biedt aan duizenden voortrazende auto’s, niet meer. Met dit idee in ons achterhoofd we zijn gaan praten met het A2-projectbureau. Daar zagen ze het project wel zitten. Overigens moet ik er wel bij zeggen dat ze voor ons een uitzondering hebben gemaakt. Want op 13 september, de dag na het diner, wordt de hele tunnelbuis weer leeggehaald en op 14 september gaat iedereen gewoon weer aan het werk.

Goed voorbeeld doet goed volgen 

Het idee om een exclusief feest te geven in de in aanbouw zijnde tunnel – het kunstwerk wordt als het goed is volgend jaar geopend door koning Willem-Alexander zelf – komt niet helemaal uit eigen koker, bekent Lidwine Goessens. ,,Eind 2011 is in Auckland, een van de grootste en drukste steden van Nieuw-Zeeland, zo’n zelfde evenement gehouden in de tunnel onder het Victoriapark in het hart van de stad.”

De tunnel onder het grootste park van de stad – in 2012 opengesteld voor het snelle autoverkeer – was op dat moment eveneens in volle gang. Om het evenement mogelijk te maken moesten – net als straks in Maastricht – de bouwwerkzaamheden een paar dagen worden stilgelegd. Een exercitie die – zeker achteraf gezien – zeer de moeite waard was. In Nieuw-Zeeland mocht het ‘restaurant voor één avond’ zo’n 1000 gasten verwelkomen, onder wie een aantal nationele beroemdheden. Mede door dat laatste werd de operatie een gigantisch succes dat zorgde voor veel publiciteit. Ook in dit geval ging de volledige opbrengst naar de stichting Ronald McDonald.”

Robert ten Brink 

Samenwerken en verbinden, dat zijn wat de initiatiefnemers betreft de centrale thema’s tijdens de bijzondere en eenmalige avond, die overigens gepresenteerd zal worden door tv-persoonlijkheid Robert ten Brink, sinds 12 jaar ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Dat het eenmalige evenement de vrucht is van een hechte samenwerking tussen diverse partijen, moge duidelijk zijn. Diverse bedrijven, waaronder Mise en Place, Baat Accountants, De Bijenkorf, Thiessen Wijnkoopers en de Brand Bierbrouwerij zegden al in een vroeg stadium hun medewerking toe, net als het Maastrichtse ontwerpbureau Saus, Compoticketing en uiteraard het A2-projectbureau. En wat het ‘verbinden’ betreft: de tunnel vormt een letterlijke verbinding tussen de twee Limburge Ronald McDonald huizen, te weten in Maastricht en Valkenburg, aldus de organisatie.

Lange horizontale schoorsteen

De voorbereidingen zijn nog in volle gang. ,,In mijn naïviteit heb ik een beetje onderschat wat er bij het organiseren van een dergelijk evenement allemaal komt kijken”, geeft Lidwine Goessens toe. ,,Want het is natuurlijk niet een kwestie van even wat tafeltjes neerzetten en je bent klaar. Je moet jezelf alle mogelijke vragen stellen: hoe zit het met de brandveiligheid? Wat doen we bij onverhoopte calamiteiten? Gelukkig hebben we van de gemeente alle medewerking gekregen, en dat is wel nodig ook: alles moet kloppen, want de veiligheid van de gasten en de vele vrijwilligers staat op de eerste plaats..”

Afgezien van de veiligheid – waarvoor een heel protocol uit de kast getrokken is – is het meeste werk gaan zitten in de details, zegt Lidwine. ,,Want feitelijk hebben we te maken met een lange, horizontale schoorsteen waar je met relatief weinig middelen een warm thuisgevoel moet zien te creëren. Een mooie symboliek, want in de Ronald McDonald huizen doen ze eigenlijk het hele jaar door niets anders.”

Toneelstuk op een bijzondere locatie

In het ‘restaurant voor één avond’ zal geen vloerbedekking komen, maar ook dat hoort bij ‘de beleving’. ,,We laten de mensen door de tunnel lopen. Op die manier verbinden we het ruwe van het materiaal met de verfijning die de gast ervaart als hij eenmaal aan tafel zit. Beschouw het maar als een toneelstuk op een bijzondere locatie: na een spannende tocht door de tunnel gaat het doek open en ontvouwt zich een toneel met allemaal tafeltjes. De chique aangeklede dinerruimte is het hoofdpodium; de gasten zijn de acteurs. Met hun voeten raken zij het asfalt aan waar straks dag in dag uit duizenden auto’s overheen razen op weg naar België of verder weg richting het zonnige zuiden. We maken iets mogelijk dat eigenlijk nauwelijks voor te stellen is: wat is er mooier om straks tegen je kinderen of kleinkinderen te kunnen zeggen: kijk daar, midden op die drukke weg, daar hebben wij nog ooit eens lekker zitten eten.”

 

Kijk voor meer informatie en het reserveren van de laatste tafels op www.thuisindetunnel.nl 

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu