Home > Kunst en Cultuur > Waar is Siebrandt toch gebleven?

Waar is Siebrandt toch gebleven?

Auteur: Dyanne Sleijpen

Meet Siebrant Jacob van Moelberen, een eigenzinnige uitvinder die ooit in een prachtig houten huis in Horst woonde. Zoals het een uitvinder betaamd, werden er veel proefjes en experimenten uitgevoerd. Eén van deze experimenten veroorzaakte een enorme knal, waardoor hij zijn huis op de kop heeft gezet. Waar Siebrand sindsdien is gebleven weet niemand. Gelukkig zijn wel zijn rariteiten, optische illusies en het bijzondere huis bewaard gebleven. Ze zijn een bezoek meer dan waard.

Welcome to ‘Mind Mystery’

Vergezeld door een heerlijk zonnetje, rijden we ons avontuur tegenmoet. We arriveren bij de ingang van het park en worden ontvangen in een stenen huisje waar het verhaal van Siebrand uitgebreid wordt verteld. Enkele optische illusies worden uitgelegd door een medewerkster die later de dochter van de eigenaar blijkt te zijn. Bij de derde staan we paf! Wat is dit adembenemend mooi. Een prachtige, enorme caleidoscoop verspreidt de mooiste kleuren. Die wil ik thuis ook wel.

We gaan verder en komen terecht op het Museumplein. Een nieuwe medewerker laat ons gezichtsbedrog zien aan de hand van draaischijven en lachspiegels. Met veel humor vertelt hij ons fantastische verhalen en probeert ons op het goede, maar soms ook op het verkeerde been te zetten. Het lijkt me heerlijk om hier een keer met onze nichtjes/neefjes rond te lopen. Wat zullen ze versteld staan van de trucjes van de natuur. Dan mogen we een foto maken waarvan het gezichtsbedrog pas later op de ontwikkelde foto zichtbaar is. Het resultaat zie je hier beneden.

Na een heerlijk rondje lachen vinden we onze weg door het spiegeldoolhof. Je komt jezelf meerdere malen tegen! Pas op dat je niet tegen de spiegels loopt. Vanuit het doolhof lopen we direct door naar een nieuwe ruimte. We zien het sterrenstelsel draaien; niet zomaar, maar met een enorme snelheid. Een Vortex. We lopen over een bruggetje dat stilligt. Maar ik kan je vertellen, ik kan veel hebben, maar het filmpje dat ik probeerde te maken is niet voor niets mislukt, haha! Een heerlijke bizarre beleving waar je behoorlijk gedesoriënteerd uit komt. Love it!

Zo! Nu is het tijd voor het ‘huis-op-de-kop’ dat we voor of achter ons steeds zien schitteren. Langs een weggetje met nog een aantal toffe opdrachten betreden we het prachtige huis. Direct voel je dat dit huis je in verwarring gaat brengen. Alles in dit huis is omgedraaid: de meubels die normaal op de vloer staan hangen op de kop en de lampen die normaal op het plafond hangen liggen op de vloer. Daarnaast zijn de vloeren, trappen en plafonds ontzettend scheef, waardoor je een draaierig gevoel ervaart. Even wennen en dan is het tijd om ontzettend toffe foto’s te maken! Geniet!

  

  

Na het huis zou je denken, dat was het, maar nee er is nóg meer! Een vrolijke jongen en vooral enthousiaste medewerker neemt ons mee naar een tuinhuisje waarbij het grootste familielid de kleinste lijkt. En alsof het nog niet genoeg is wandelen we door een museum vol hologrammen, 3D-schilderijen, tekeningen van Escher en puzzels met optische illusies. Heerlijk om doorheen te banjeren en je brein te breken.

Buiten komen lopen we eigenaar Jac Siebers tegen het lijf.  Vol passie vertelt hij over het ontstaan van het park. ,,Wij verhuurden het restaurant dat je hier achter ons ziet en we wisten dat de uitbater ermee ging stoppen vanwege zijn leeftijd. Nu dacht ik… het lijkt me cool om een doolhof te maken, maar niet zomaar een doolhof. Een doolhof met optische illusies, hologrammen en breinbrekers. Na onderzoek kwamen we het idee van het huis-op-de-kop tegen. Ik dacht direct: Dit is het! Dit moeten we bouwen en er vooral niet te lang mee wachten. Want dit idee is in de Benelux verder nog nergens te vinden. Dus het doolhof idee is uitgesteld en het huis-op-de-kop idee is uitgegroeid tot een heus themapark met restaurant.”

Op de vraag of het doolhof alsnog volgt antwoordt hij: ‘Het zal zeker komen, maar of ik dan nog de eigenaar ben..?’ Zijn dochter sluit zich bij ons gesprek aan. ‘Dat het ontwikkelen van het park zoveel werk zou zijn had hij niet gedacht. Gelukkig doen we het nu met z’n tweeën en enkele super gemotiveerde medewerkers.’

Over medewerkers gesproken: wat ons opvalt is dat zij een praatje met de bezoekers maken, niet bang zijn om iets uit te leggen of te laten zien én de passie voor ‘mind fuck’ uitdragen. Een heerlijke, warme (niet alleen door het weer) ervaring!

Zo! Nu is het tijd voor een lekker stukje vlaai en een kopje koffie. Vandaag nog binnen, maar het vernieuwde terras ziet er ook veelbelovend uit!

Je wilt nu vast en zeker een bezoekje brengen aan dit prachtige park. Voordat je gaat heb ik nog enkele praktische tips voor je:
– Mind Mystery werkt met tijdblokken en vol = vol. Wil je teleurstelling voorkomen? Dan word je geadviseerd om online een ticket te kopen.
– Op maandag en dinsdag is Mind Mystery gesloten. Nee, geen mind fuck, echt gesloten.
– Absoluut ook een aanrader voor een familiedag of een kinderfeestje!
– Vergeet je fototoestel niet!

Meer informatie vind je op de website: www.mindmystery.nl 

_________________________________

Bent u een echte Chapeau Lifestyler?
Word dan lid van de Chapeau Club en profiteer t/m 25-02 een geweldig welkomstgeschenk; Wijnpakket van Sauter Wijnen (6 flessen) -> meer info <-

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu