Home > Kunst en Cultuur > The American Dream Factory strijkt neer in Luik

The American Dream Factory strijkt neer in Luik

The Factory was de legendarische studio die Andy Warhol, de ‘paus van de popart’, tussen 1962 en 1982 op drie verschillende locaties in New York City inrichtte. Een hippe plek waar kunstenaars, muzikanten, dichters en acteurs van uiteenlopend pluimage niet alleen bij elkaar kwamen om te werken, maar ook om uitbundig feest te vieren.

De ‘fabriek’ werd gebruikt om massaal de duurste zeefdrukken en lithografieën in de kunstgeschiedenis te produceren, maar door Warhol ook getransformeerd tot een plaats waar in industriële hoeveelheden mythes en sociale imago’s tot stand gebracht werden. De tentoonstelling Warhol. The American Dream Factory biedt een terugblik op de kleurrijke carrière van ‘de paus van de popart’ door zijn beroemdste werken uit ‘s werelds grootste musea en toonaangevende privécollecties bijeen te brengen, samen met zeldzame documenten die hier voor het eerst gepresenteerd worden.

Het publiek kan kennismaken met ongeveer honderd originele werken van Warhol en met multiples uit The Andy Warhol Museum en uit talrijke andere instellingen en prestigieuze privécollecties. Verder zijn er creaties te zien die resulteren uit de samenwerking met Keith Haring en Jean-Michel Basquiat, en ongeziene archieven: films, boek- en tijdschriftcovers, platenhoezen en posters, allemaal gerealiseerd door de kunstenaar. Kortom: in een innovatieve scenografie, die de tijdgeest weergeeft in beeld én geluid, krijgt de bezoeker een levendig portret te zien van veertig jaar Amerikaanse geschiedenis, waarvan Warhol de ziel heeft vastgelegd als geen andere kunstenaar van zijn tijd. Het hart van La Boverie zal vijf maanden lang kloppen op het ritme van de waanzinnige nachten van Manhattan. En dat alles aan de oevers van de Maas in Luik!

Geopend tot 28 februari 2021, van dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 tot 18.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00.

De la Boverie 3, Luik (BE) – expo-factory.be

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu