Home > Branded content > Luik dé kerststad van België

Luik dé kerststad van België

De 21e editie van Luik Kerststad, die van vrijdag 25 november tot en met zondag 8 januari 2023 zal plaatsvinden, belooft weer een groots evenement te worden, tevens het belangrijkste in Luik gedurende het hele jaar. Het trekt naar schatting twee miljoen bezoekers uit heel België en de buurlanden.

„Wij zijn blij dat ook steeds meer mensen uit onze buurlanden naar ons kerstevenement in Luik komen om zo onze stad opnieuw te ontdekken”, concludeert wethouder Maggy Yerna, al jaren vanuit het stadsbestuur toezichthouder en aanjager van dit evenement. Dit evenement is de ideale gelegenheid om de stad Luik te ontdekken of te herontdekken in een gezellige sfeer vol magische momenten, in het kerstdorp, op de ijsbaan, tijdens de voorstelling Kerstmis in de kathedralen, tijdens een bezoek aan de Cribs van Amon Nos-Ôtes of gewoon door de kerstversieringen te bewonderen. De stad maakt er een erezaak van om kwaliteitsverlichting te installeren en om de winkelstraten van het stadscentrum te laten schitteren met duizenden lichtjes. Het Festival des Sapins zal blijven bijdragen om deze magie uit te breiden naar de omliggende wijken dankzij het plaatsen van majestueuze bomen met ontelbare lichtjes.

Feestelijk

Er zal voor elk wat wils zijn, met activiteiten om te zien, naar te luisteren of van te genieten, dit alles in een feestelijke sfeer, waar warmte en gezelligheid de stad vuriger dan ooit zal maken. Naast het ontdekken de onze prachtige stad is deze periode ook een uitstekende gelegenheid om bij onze winkeliers cadeau ideeën op te doen voor onder de kerstboom. Het kerstdorp staat al langer dan 21 jaar in Luik. Dit jaar is de 35e editie. Het Luikse kerstdorp is met ruim tweehonderd chalets niet alleen het grootste van België, maar ook het oudste. Trouw aan de oude Germaanse traditie van de kerstmarkten brengt het Luikse kerstdorp in het hart van de stad de bijzondere en magische sfeer van de kersttijd terug. Maar Luik heeft zeker ook een Latijnse kant en die is middels vele eetkrampjes toegevoegd aan het concept van Duitse oorsprong.

Veel te proeven

Het dorp, open van 11 tot 20 uur, gaat veel verder dan een kerstmarkt. Er is zelfs een echte dorpsraad met een burgemeester. In de straatjes en steegjes in dit dorp vinden we onder meer een stadhuis, een kerk en ook een rodelbaan. In de chalets zijn Waals en Frans handwerk te vinden, naast de originele kerstversiering zoals kerstballen en kerststallen. Ook is er allerlei lekkers om te proeven: marsepein, gezouten vleeswaren, bloedworst, glühwein, kerstbieren, koffie, champagne, oesters, foie gras, bonbons, peperkoek, kaasfondue, het is er allemaal. Elke woensdag, zaterdag en zondag zullen er op het podium van het kerstdorp verschillende evenementen plaatsvinden, zoals optredens van muziekgroepen, koren, zangers en volksdansers. Het kerstdorp is met de auto gemakkelijk te bereiken via de verschillende randparkings (Cité, Saint Denis, Saint Georges) en onder het kerstdorp in de parking Saint Lambert (directe toegang vanaf de afrit Luik Burenville)

Schaatsbaan

Op de Place de la Cathédrale vinden we de 540 m2 grote kerstschaatsbaan, waar plaats is voor zo’n 250 schaatsers. Ter plaatse kunnen schaatsen gehuurd worden. Rond de ijsbaan en in de Vinâve d’Ile staat ook een veertigtal chalets opgesteld, waar de bezoekers kerstcadeaus en etenswaren krijgen aangeboden. Op 17 en 18 december speelt hier de Franse fanfare Boules de feux en trekt vanaf het plein door het hart van de stad. De ijsbaan is open van 10 tot 20 uur, op vrijdag en zaterdag tot 22 uur. Toegang, inclusief schaatshuur € 10 voor volwassen en € 8 voor kinderen tot 12 jaar.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.