Business|Interieur|Kunst en Cultuur|Living|Travel

Made in Maastricht

Auteur: Jo Cortenraedt

Sinds begin dit jaar beschikt het Elisabeth Strouven Fonds over zijn eigen huisvesting aan de Abtstraat 3, het oude hospice, in Maastricht. Het gebouw is volledig gerenoveerd waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. En er is een ecologische tuin met inheemse planten. Het onderhoud is in handen van het CNME (Centrum voor Natuur- en MilieuEducatie) en straks kunnen schoolkinderen er leren over het belang van de natuur.

Bij de feestelijke opening dit najaar werd één boodschap heel duidelijk naar voren gebracht: alles in het pand is te koop. Dus bijvoorbeeld ook de tafel waar directeur Dik Mol aan werkt. Als ie verkocht wordt, dan komt er een ander. Want alle spullen die in het pand gebruikt worden, van kasten tot tafels, van lampen tot kunstwerken, zijn gemaakt in Maastricht, oftewel onder het label MADE in Maastricht.


Om die handnijverheid te stimuleren heeft het Elisabeth Strouven Fonds, dat initiatieven ondersteunt in de sociaal-maatschappelijke en culturele sector, en op het gebied van natuurbehoud, natuurbeheer en -ontwikkeling in de regio Maastricht, ervoor gekozen om ook de eigen werkruimte om te toveren tot een soort atelier dat voortdurend verandert.

Het pand dient niet alleen als kantoor voor de medewerkers. Het is tevens een ontmoetingsplek én een podium voor ontwerpers en makers uit of werkzaam in Maastricht en omgeving. Elisabeth Strouven Fonds is een van de aanjagers van het project MADE in Maastricht. In samenwerking met de gemeente Maastricht, de Maastricht Academy of Fine Arts & Design,  Jan van yck Academie, Designday en gerenommeerde designers biedt het fonds talent uit Maastricht de gelegenheid hun werk te presenteren aan bezoekers van het pand. De inrichting van het pand bestaat uit werk van Maastrichtse ontwerpers en makers van onder meer tafels, stoelen en lampen. Het kantoorpand fungeert op die manier tevens als showroom voor ontwerptalent van Maastricht.

MADE in Maastricht wil op deze manier verbindingen leggen tussen ontwerpers en makers, de markt, overheden, opleidingen, musea en andere relevante organisaties. Elisabeth Strouven Fonds huurt werk van deze – voornamelijk startende – ontwerpers en makers. Het gehuurde stuk maakt negen maanden deel uit van het pand. Is het niet verkocht, dan krijgt de maker het terug en wordt het vervangen door een nieuw werk van een andere ontwerper. Maar natuurlijk hoopt het fonds dat het in die periode verkocht wordt. MADE in Maastricht is bewust bedoeld om ontwerpers en makers een essentiële rol te geven bij het vormgeven van onze samenleving. Nu en in de toekomst. Daarom wil MADE in Maastricht hen stimuleren en hun ondernemerschap bevorderen. Op die manier worden werk, carrièrekansen, huisvesting en branding mogelijk gemaakt.

Het pand aan de Abtstraat is de pilot. Elisabeth Strouven hoopt dat dit de eerste locatie is in een rij van vele. Het pand biedt ook ruimte aan andere kunstenaars die hun werk willen tonen. Momenteel is de poëzie/fototentoonstelling Het scherp van de stroper van Maarten van de Berg en Bert Janssen te zien. Tijdens de vernissage gaf het Elisabeth Strouven Fonds zijn rol als aanjager door aan de gemeente Maastricht. Burgemeester Penn-te Strake nam het stokje over en MADE in Maastricht gaat nu verder onder de regie van de gemeente Maastricht.

Foto’s: Joris Vroemen

 

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws