Home > Kunst en Cultuur > Romantiek van alle tijden in Limburgse La Bohème

Romantiek van alle tijden in Limburgse La Bohème

Auteur: Maarten van Laarhoven

‘Kledingsuggestie: bohemien’, staat in kleine lettertjes te lezen op de uitnodiging voor de première van de opera La Bohème die de vrienden en relaties van Opera Zuid onlangs in de brievenbus aantroffen. Geen stijf zwart met dito strik dus (en voor de dames een sierlijke robe de soirée), maar kleding die juist losjes zit, frivool is, vrijgevochten, eigentijds: een gescheurde spijkerbroek met T-shirt bijvoorbeeld.

Of het chique operapubliek gevolg geeft aan de expliciete uitnodiging om zaterdag tijdens de première-avond vooral zichzelf te zijn (een gegeven waar Opera Zuid zelf ook bekend om staat) is de vraag, maar het feest zal er niet minder om zijn. La Bohème van Giacomo Puccini is na Rigoletto de tweede Italiaanse opera waarmee het Maastrichtse operagezelschap Opera Zuid dit seizoen zijn 25-jarig jubileum luister bijzet.

Het werk van de Italiaanse grootmeester kan met recht een klassieker worden genoemd. Het stuk, dat verhaalt over een groepje arme Parijse artistiekelingen (een dichter, een schilder, een filosoof en een musicus) die helemaal opgaan in de kunst en in de liefde (in dit geval een deugd die zoals in zoveel opera’s uit de negentiende eeuw gepaard gaat met ziekte, overspel en jaloezie), beleefde op 1 februari 1896 zijn wereldpremière in Turijn. Voor de pas 37-jarige Puccini betekende het de grote doorbraak: La Bohème – inclusief de romantische aria Si mi chiamano Mimi – is sinds de eerste uitvoering niet meer weg te denken uit het internationale operarepertoire.

In het Parktheater in Eindhoven mag het publiek uitgaan van een eigentijdse interpretatie. De opera, met een libretto van Giuseppe Giacosa en Luigi Illica, staat onder regie van de inmiddels zeer ervaren, doch jonge Waut Koeken (1975), voor wie het zijn eerste opera van Puccini is. De philharmonie zuidnederland, het orkest waarmee Opera Zuid traditiegetrouw samenwerkt, wordt in dit geval gedirigeerd door Karel Deseure (1983), die in het recente verleden voor diverse grote orkesten stond, waaronder het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik. 

La Bohème wordt, zoals het hoort, in het Italiaans gezongen met boventiteling. De opera maakt na zaterdag een korte tournee door Nederland. Op 31 mei is het bekende werk van Puccini te beleven in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen, op 2 juni in Cultuurcentrum Hasselt, op 4 juni in Schouwburg De Domijnen Sittard, op 11 juni in Theater aan het Vrijthof in Maastricht en tot slot op 23 juni (in een iets kleinere opzet) in het Openluchttheater Valkenburg.

Kijk voor mee informatie en de complete speellijst op http://operazuid.nl/

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu