Home > Kunst en Cultuur > Kunst als inspiratiebron

Kunst als inspiratiebron

TEFAF Maastricht is alweer geruime tijd ten einde. De grootste kunst- en antiekbeurs ter wereld trekt elk jaar rond de 75.000 gasten uit de hele wereld. Vaak zijn ze very important, puissant rijk en landen ze met privéjets en helikopters. Maar wie zijn de TEFAF-bezoekers uit onze eigen buurt? Hoe kijken zij naar ‘s werelds grootste kunst- en antiekbeurs? En… kopen ze wel eens wat? 


“Met zoveel moois moet je iets van jezelf maken”
Son Abas (46), Dalhem 
Eigenares kapsalon Vague Maastricht

“Ja, als vrouw van Jo Cortenraedt, die met Chapeau op TEFAF staat én elke beursdag  TEFAF TV  verzorgt, kom ik er uiteraard zelf ook . Maar voordat ik mijn man kende, ging ik al naar TEFAF. Ik ben een creatief mens. Kunst is voor mij een grote inspiratiebron.

Het liefst zie ik antiek en oude sieraden. Daaraan kunt je echt zien met hoeveel liefde en aandacht stukken in elkaar zijn gezet.  Maar ik  geniet ook van moderne fotografie zoals het werk van Helmut Newton. Echt schilderachtige foto’s. TEFAF is net als het Preuvenemint ook een beetje socializen, maar dan veel  wereldser. Maastricht verandert tien dagen lang in Milaan; er hangt een heerlijke internationale vibe. Door de Stokstraat wandelen de dames op hoge hakken in bontjassen. In mijn kapsalon Vague zet ik twee mensen extra in om de aanwas van klanten te bolwerken. Zowel vaste TEFAF-bezoekers als standhouders komen hun haar laten föhnen. Het hoort erbij om voor een beurs met zoveel moois iets van jezelf te maken. Dat doe ik ook: jurkje, hoge hakken, alles moet kloppen. Het is een vorm van respect en leuk toch om jezelf eens heerlijk op te tutten?”


“Bij mij thuis lopen TEFAF-gasten op de sokken rond”

Peter America (54), Rekem 
Eigenaar Galerie Glazen Kast

“Tot 2002 stond ik op TEFAF met antiquair Van Kranendonk Duffels. Een geweldige tijd. Nu ik mijn eigen galerie heb, is TEFAF nog steeds één groot feest. Maar dan vooral bij ons thuis. Ik ga alleen naar de preview om te ontmoeten en mijn collectie te meten. De dagen erna nodig ik bekende bezoekers en standhouders thuis uit voor diners.  Sommige gasten lopen hier op sokken rond. En ja, dan moet er ook zakelijk iets gebeuren.

Ik probeer een collectie op te bouwen die zo veel als kan TEFAF-waardig is. De art deco broche die ik nu draag is typisch een stuk dat op de beurs thuishoort. Een granaat uit 1920 waaruit geen vuurvlam maar een bloemenboeket ontploft. Na de terroristische aanslag in Parijs een prachtig symbool: bloemen zullen uiteindelijk winnen van wapens.

Af en toe trek ik de stoute schoenen. Zo zag ik in 2009 op TEFAF Engels-Indiase oorbellen uit 1810. Hoog karaat goud, heel kwetsbaar en zo zacht.  Het was liefde op het eerste gezicht. Niet haalbaar voor mij, dacht ik. Maar na een topavond in Rekem ben ik ze de volgende ochtend meteen gaan halen. Mijn droom bleek toch bereikbaar.”

Lees het hele artikel in editie 2 van Chapeau.

Wilt u Chapeau Magazine iedere twee maanden ontvangen om meer reportages te lezen, word abonnee!

De losse verkooppunten vindt u  hier.

 

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.