Home > Kunst en Cultuur > Licht in de duisternis op een schilderij dat écht beweegt

Licht in de duisternis op een schilderij dat écht beweegt

Ik fantaseer dat ik in de nieuwbouwwijk naast De Brandweer woon – de voormalige brandweerkazerne in Maastricht die nu een creatieve broedplaats is. Als ik ’s avonds in bed lig, schuif ik het gordijn een klein stukje open en zie de vuurtoren. Zijn grote lamp draait in traag en gelijkmatig tempo rond. Aan de donkere hemel galopperen gekleurde paarden en vliegen vogels de opkomende zon tegemoet. De zorgeloosheid waarmee de dieren en andere wezens zich bewegen, verraadt hun rotsvaste vertrouwen in moeder aarde. Van ochtendgloren naar zonsondergang, dag in dag uit dartelen zij rond. Een magische ervaring voor het slapengaan.

Alleen woon ik niet naast de Brandweerkazerne. Dus stap ik op een donkere avond op mijn fiets op zoek naar verlichting. Thermoskannetje en glaasjes zitten in mijn tas, want in deze dorre Coronatijd is dit een welkom cultureel hoogtepunt. En hoogtepunten bereid je voor. In de toren van de Brandweerkazerne projecteert Viewmaster Projects voor de zesde keer een videowerk. Ditmaal gemaakt door kunstenaar Jacco Olivier. Aan bankjes doen ze niet in deze wijk, maar een brede vensterbank blijkt ook een uitstekende plek om het videowerk MR. MUYBRIDGE MOST AMAZING ANIMATED LIGHTHOUSE te aanschouwen.

Ooit van Eadweard Muybrigde gehoord? In de laat 19de eeuw vond deze fotograaf de Zoöpraxiscoop uit die gezien wordt als de eerste filmprojector. Snel ronddraaiende schijven met verschillende afbeeldingen van dieren en mensen suggereerden voor het eerst beweging. Een revolutionaire ontdekking die veel kunstenaars inspireerde. De futuristische schilder Giacomo Balla was er bijvoorbeeld mateloos door gefascineerd. Hij schilderde een hondje met heel veel pootjes, alsof hij rent. Een schilderij vol beweging.

MUYBRIDGE MOST AMAZING ANIMATED LIGHTHOUSE is een schilderij dat écht beweegt. Jacco Olivier schilderde met vlugge, krachtige verfstreken het iconische galopperende paard, de rennende hond en de fladderende papagaai uit Muybridge’s verzameling fotoseries. Vrolijk rennen ze elk in hun eigen tempo dezelfde kant uit. Waar zijn ze naartoe op weg? Vluchten ze voor een opkomende storm? De in pasteltinten geschilderde achtergrond verandert langzaam van lichtgeel, naar warm oranje naar donkerblauw, waardoor je het idee hebt dat de dag verstrijkt.

Na een kwartier begint de cyclus weer van vooraf aan. Ik schenk de glaasjes weer vol en vergaap me nog eens aan de kleurrijke bonte stoet van dieren. Ik voel de behoefte om ze van dichterbij te bekijken, zoals je bij een schilderij doet. Ik merk dat ik gewend ben aan de muziek die in de bioscoop dit soort beelden ondersteunt. En uiteindelijk concludeer ik dat juist de afstand en de stilte de magie vergroten. Als op een rots in de branding zendt deze vuurtoren zijn boodschap uit: het wordt vanzelf weer licht. Een baken van hoop in donkere tijden.

MUYBRIDGE MOST AMAZING ANIMATED LIGHTHOUSE is te zien t/m 30 juni, Toren Brandweerkazerne, Capucijnenstraat 21 en omgeving, Maastricht

show auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu