Home > Kunst en Cultuur > Tentoonstelling met recent werk van Jef Vliegen

Tentoonstelling met recent werk van Jef Vliegen

In de Spiegelzaal van de voormalige stadsschouwburg La Bonbonnière in Maastricht wordt zaterdag 10 maart een tentoonstelling geopend met werk van Jef Vliegen. De expositie valt deels samen met de TEFAF, de wereldberoemde kunst- en antiekbeurs die een dag eerder begint in MECC Maastricht. In de tentoonstelling van Vliegen zijn ook enkele van zijn nieuwste werken te zien.

Kunstenaar en levensgenieter Jef Vliegen (Gronsveld, 1933), was in zijn gloriejaren als eigenaar van het roemruchte Maastrichtse café In ’t Knijpke – het eerste eetcafé van Nederland – de ongekroonde koning van bourgondisch Maastricht. In de sfeervolle zaak in de Sint Bernardusstraat kwamen niet alleen Maastrichtenaren. Talloze bekende Nederlanders – onder wie kunstenaars, acteurs, politici, topsporters en zelfs leden van de koninklijke familie – wisten de weg te vinden naar ’t Knijpke, net als duizenden andere gasten, afkomstig uit de hele wereld.

In de jaren ’70 en ’80 maakte Jef Vliegen tot ver buiten de landsgrenzen naam als filmproducent. De bioscoopfilm Doctor Vlimmen (1978) betekende zijn grote doorbraak. Hij was een graag geziene gast op het Festival van Cannes en verdiende geld als water. Zijn zakelijke ondergang in 1989 werd destijds in het openbare leven van Maastricht ervaren alsof de Titanic opnieuw was ondergegaan.

De verkooptentoonstelling die aan zijn werk gewijd is omvat maar liefst 70 werken. Een deel daarvan heeft de 84-jarige kunstenaar de afgelopen maanden nog gemaakt.  De expositie duurt tot 17 maart. Iedereen die een werk van Jef Vliegen koopt krijgt als extraatje een gesigneerd exemplaar van het boek Morgen dansen de muggen, waarin de 84-jarige kunstenaar op openhartige wijze terugblikt op zijn kleurrijke leven. Aan bod komen onder meer zijn zorgeloze jeugd in Gronsveld en de manier waarop hij is beïnvloed door zijn voorname ouders. Ook zijn jaren in Parijs, Antwerpen, Luik en niet te vergeten Amsterdam krijgen aandacht, net als de vele meisjes en vrouwen die hij sinds zijn twaalfde veroverde.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.