Home > Kunst en Cultuur > Een nieuwe lente, met naast een nieuw geluid ook volop kunst en cultuur. Laat je ontroeren!

Een nieuwe lente, met naast een nieuw geluid ook volop kunst en cultuur. Laat je ontroeren!

Dit zijn dé culturele highlights van het voorjaar van 2024.

1 TENTOONSTELLING – Feest!

Na vastelaovend hoeft het feestgedruis niet te stoppen. In het Limburgs Museum ontdek je welke feesten in Limburg zoal worden gevierd en dat is niet alleen de bekende traditie van oorspronkelijk katholieke feesten zoals carnaval, want met feesten vier je je afkomst, je geloof of je vrijheid. De tentoonstelling put uit de rijke collectie van het Limburgs Museum én uit bijdragen van verschillende Limburgse gemeenschappen. Verkleed je voor de Boérebroélof, ontwerp je eigen ramadan-lamp, schiet met een buks op een boom vol bölkes of dans in de silent disco.

Limburgs Museum, Venlo – limburgsmuseum.nl 

2 FESTIVAL – schritt_macher

Pina Bausch, The Rite of Spring in samenwerking met Philzuid schrittmacherfestival.nl Het is het vaste recept tussen carnaval en Pasen. Tijdens het dansfestival schritt_macher kun je de grote verscheidenheid aan hedendaagse dans van over de hele wereld bewonderen en beleven. Gezelschappen en makers uit onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Senegal strijken neer in Aken, Eupen, Heerlen en Kerkrade. Een van de vele bijzondere voorstellingen is de ultieme Sacre van Pina Bausch met live orkestbegeleiding door Philzuid en in combinatie met common ground van Germaine Acogny en Malou Airaudo.

20 februari t/m  zondag 24 maart, Aken, Eupen, Heerlen en Kerkrade – schrittmacherfestival.nl

The Rite of Spring credit Maarten Van den Abeele

3 TENTOONSTELLING – De oudheid in kleur

Geschiedenis is vaak zwart-wit. Onze herinneringen worden zelden gekleurd en zeker niet door vroege films of opgravingen. Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren toont nu hoe bontgekleurd het Romeinse marmer er écht uitzag. Het gaat om beelden van onder andere goden, keizers, krijgers en mythologische figuren. Net zoals in de klassieke oudheid zijn ze kleurrijk beschilderd. Deze reconstructies reizen de wereld rond en waren al te zien in toonaangevende musea in onder andere München, Kopenhagen, Athene, Istanboel, San Francisco en New York. Nu getuigen ze van de beeldhouwkunst in de oud-Griekse en Romeinse cultuurwereld om de hoek in Tongeren.

Gallo-Romeins Museum Tongeren – tot 2 juni – galloromeinsmuseum.be

de oudheid in kleur

4 THEATER- Jesus Christ Superstar

Volgens NRC Handelsblad ‘een intense theaterbelevenis’ en volgens De Telegraaf weet de gerenommeerde Vlaamse regisseur Ivo van Hove ‘als geen ander het verwende theaterpubliek te verrassen’. Het verhaal van de musical Jesus Christ Superstar is al eeuwenlang leidend en lijkt juist nu enorm actueel. Een bejubelde cast met onder anderen Jeangu Macrooy, Lucas Hamming, Edwin Jonker en Magtel de Laat, begeleid door een live orkest, zet gegarandeerd aan het denken. Deze nieuwe versie, volledig in het Engels, gaat over aanbidding en verraad, macht en opstand, maar is bovenal een verhaal van hoop.

6 t/m 10 maart – Theater aan het Vrijthof Maastricht | 8 t/m 12 mei – Parkstad Limburg Theater Heerlen | 3 t/m 7 juli – Theater De Maaspoort Venlo

Jesus Christ Superstar

5 THEATER – Il viaggio A Reims

De Nederlandse regisseur Michiel Dijkema heeft naam gemaakt met virtuoze komedie[1]producties en weet op speelse wijze de uitbundige ensembles en excentrieke karakters te overdrijven. Volgens de Aachener Zeitung reageerde het premièrepubliek enthousiast op zijn nieuwe productie van Rossini’s opera Il Viaggio A Reims. Het is wat gebeurt als componist Gioachino Rossini mensen uit acht landen op één plek samenbrengt en hen om absurde redenen verhindert verder te reizen. Op weg naar de kroning van de Franse Koning Karel X laat Rossini zien hoe vermakelijk wachten kan zijn en dat het ook een goede reden is om te vieren. Aachener Zeitung: ‘Zeker gaan!’

Theater Aachen – 24 maart, 31 maart, 7 april en 13 april – theateraachen.de

6TENTOONSTELLING – Opaque Spirits Arturo Kameya

Marres huis voor hedendaagse kunst transformeert in de lente als gesammtkunstwerk tot een heus hotel. De Venezolaan José Ignacio Cabrujas Lofiego vergelijkt namelijk een natiestaat met een hotel. Hij staat te boek als toneelschrijver, theaterregisseur, kroniekschrijver, soapschrijver, dramalibrettist, scenarioschrijver, radiomoderator, humanist en ontwerper van politieke campagnes. Het is inspiratie voor de Peruaanse kunstenaar Arturo Kameya waarbij de gevel van Marres schilderijen toont met moderne messianistische beelden, een betegeld badhuis zich voordoet als restaurant en een grote bovenkamer met drijvende vissen een allegorie van de Peruaanse staat schetst. Die speelt de rol van beheerder van dit hotel, maar faalt om zijn gasten een basisniveau van comfort te bieden.

Marres Maastricht – 7 maart tot 26 mei – marres.org

Arturo Kameya Marres
hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.