Home > Kunst en Cultuur > Highlights Kunst & Cultuur, maart 2023

Highlights Kunst & Cultuur, maart 2023

Kunst met een grote K! Rembrandt in Bonnefanten, schilderijen van Corot en Fernand Léger in MECC Maastricht. En wat te denken van eerste klas dans op schrit_tmacher in en rond Heerlen, Kerkrade, Aken en Eupen? Veel plezier gewenst!

TEFAF

TEFAF Maastricht 11 tot en met 19 maart 2023 | MECC Maastricht

Kunstbeurs TEFAF Maastricht geldt als een toetssteen voor de wereldwijde kunstmarkt. De aantrekkingskracht op kunstliefhebbers, verzamelaars, professionals en museumconservatoren is enorm. Tegen de achtergrond van de historische stad Maastricht geeft TEFAF in uiteenlopende verzamelcategorieën een impressie van de reikwijdte en de diepgang van kunst, antiek en design uit een periode van 7.000 jaar kunstgeschiedenis. Op de kunstbeurs zijn 268 exposanten aanwezig , voor 13 van hen is dat een primeur. Tien ‘jonge galeries’ presenteren zich dit jaar op de TEFAF Showcase. 

Entree: tickets online vanaf 45 euro | 11-19 uur – tefaf.com

Kijk De Vaandeldrager in de ogen

2 t/m 30 maart 2023 | Bonnefanten

Dit meesterwerk van Rembrandt van Rijn (1606-1669) maakt, op tournee door Nederland, een stop in Maastricht! Bonnefanten presenteert er met trots een aantal meesters bij: een rebelse, ‘Liever Turks dan Paaps’, 16e-eeuwse vaandeldrager, uit de omgeving van Pieter Brueghel de Jonge; de hedendaagse vlaggeninstallatie To Breathe – The Flags van Kimsooja; én authentieke vaandels van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie. 

Entree: 17,50 euro , Dinsdag t/m zondag 11-17 uur – bonnefanten.nl 

Rembrandt, De vaandeldrager, 1636.

Circumstances / Piet Van Dycke, Exit

Vrijdag 3 maart| CC De Adelberg, Lommel

EXIT is een spannende, impressionante en fysieke circus- en dansvoorstelling waar beweging, partner-acrobatie en balansbord samenvloeien. Choreograaf Piet Van Dycke nodigt voor deze voorstelling vier circusartiesten uit, elk gespecialiseerd in een andere discipline: bascule, straps, trapeze en acrodans. 

Entree: 15 euro. Vrijdag 3 maart  20.15 uur – ccdeadelberg.be

Armando: door de ogen van een vriend, overzichtstentoonstelling

18 maart t/m 3 september | Museum van Bommel van Dam, Venlo 

Armando (1929-2018) is één van de grootste Nederlandse kunstenaars van de afgelopen honderd jaar. Zijn krachtige, vaak monumentale schilderijen en beelden gaan over schuld en onschuld, over daders en slachtoffers en over goed en vooral over kwaad. Armando was ook theater- en televisiemaker, dichter, journalist, violist, bokser en vriend. Met de expositie Armando: door de ogen van een vriend geeft museum van Bommel van Dam een persoonlijke inkijk in het leven en oeuvre van de veelzijdige kunstenaar. Een overzichtstentoonstelling doorvlochten met gesprekken tussen Armando en levensvriend Cherry Duyns (1944). 

Entree: 16,50 euro. Dinsdag t/m zondag 11-17 uur. – vanbommelvandam.nl

Foto: Herenleed. Fotograaf onbekend, Archief Armando Stichting

Marlijn Weerdenburg, Theaterconcert

Zaterdag 18 maart | Mijn buik vol van de liefde, ECI cultuurfabriek, Roermond

Actrice, presentatrice en zangeres, ze is het allemaal en met veel succes. Samen met haar band zingt Marlijn de longen uit haar lijf, maakt ze pijn bespreekbaar, maar deelt ze ook haar dankbaarheid voor het leven. Rauw en met de billen bloot, een voorstelling die gaat over de essentie van het leven.  

Entree: €22,50, 20 uur – ecicultuurfabriek.nl 

schrit_tmacher Festival, just dance! 

28 februari t/m 2 april  | diverse locaties in Heerlen, Kerkrade, Aken en Eupen

Van 28 februari t/m 2 april presenteert schrit_tmacher Festival een rijk palet aan internationale hedendaagse dansvoorstellingen op podia in Heerlen, Kerkrade, Aken en Eupen. Van vernieuwend experiment tot premières van internationale topgezelschappen. Zo is er ook een GENERATION2 programma met dansvoorstellingen voor kinderen vanaf 0 jaar én werk van jong danstalent uit de Euregio. En zijn er expo’s, films, experttalks, performances en workshops op verrassende locaties in de openbare ruimte.

28 februari t/m 2 april, diverse ticketprijzen – schrittmacherfestival.nl 

Emiliana Torrini & The Colorist Orchestra

Zaterdag 25 maart | Muziekgieterij Maastricht

Na hun samenwerking in 2018 pakten de IJslandse zangeres Emiliana Torrini en het Belgische duo The Colorist Orchestra de draad weer op en nog nooit eerder waren ze zo in sync. Bewijs daarvoor is het album Racing the storm. Een gezamenlijke plaat die beiden naar nieuwe hoogten stuwt. TCO, bestaande uit multi-instrumentalisten Aarich Jespers en Kobe Proesmans combineert pop-, wereldmuziek en electronica klanken. Het vormt een wonderlijke eenheid met de kwetsbaarheid van Emiliana’s ingetogen liedjes.

Entree: 25,00 euro. – muziekgieterij.nl

Orkest van de Achttiende Eeuw en Koninklijk Conservatorium Den Haag, Side by Side

Zaterdag 11 maart, 20 uur | Theater aan het Vrijthof

Door de jaren heen bleek Side by Side voor de aanstormende talenten een levens veranderende ervaring, voor de leden van het Orkest van de Achttiende Eeuw een bron van inspiratie en voor het publiek een onvergetelijke muzikale belevenis. Samen voeren de professionals en de nieuwe generatie zangers en instrumentalisten Händels Messiah uit, onder leiding van Daniël Reuss. 

Entree: vanaf 23 euro. –  tahv.nl

Foto: © Alex Schöder

Et Dieu crea la Femme

 29 januari t/m 2 april | Museum van de Vrouw in Echt

In deze expositie geven negen Limburgse kunstenaars hun visie op ‘De Vrouw’, een thema dat kunstenaars al van oudsher geïnspireerd heeft.  Exposanten: Suus Elkink, Michelle Faaij, Lei Hannen, Dawaa Huizinga- Molom, Joep van Kerkom, Luc ten Klooster, Marjon Merckelbach, Lidwien van Wersch en Tine van Wijk.

Entree: 6 euro.  – museumvandevrouw.nl 

Táctica Sintáctica, Touching with your eyes, seeing with your hands, Marres                                                                                                                                               

9 maart t/m 28 mei |Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht

Kunstwerken  verspreid over de ruimtes van het museum, sommige gedeeltelijk verborgen, andere kunnen alleen worden bekeken als bezoekers bereid zijn te hurken, te klimmen of te knielen. Kunstenaar Diego Bianchi grijpt elke gelegenheid aan om de bezoekers wakker te schudden, te verrassen en aan te raken. Voor deze tentoonstelling transformeert hij samen met dichter en curator Mariano Mayer een selectie kunstwerken uit de CA2M Collection en de ARCO Foundation Collection (Spanje). Met Bianchi’s eigen werk toegevoegd, ontstaat een nieuwe strategie (táctica) van het loslaten (sintáctica).

Dinsdag t/m zondag 12– 17 uur

Entree: 10 euro – marres.org 

Hamlet, opera van Franse componist Ambroise Thomas

26 februari, 28 februari ,2 maart ,4 maart ,7 maart | Opéra Royal de Wallonie-Liège Luik

De Opéra Royal de Wallonie-Liège biedt een nieuwe productie van de opera Hamlet door Ambroise Thomas aan, met Nederlandse boventiteling. De productie is gebaseerd op de theaterklassieker van Shakespeare. De Franse regisseur Cyril Teste tekent voor een moderne enscenering met een speciale rol voor video projecties. Het stuk wordt uitgevoerd onder muzikale leiding van Guillaume Tourniaire met medewerking van de topsolisten Lionel Lhote, Jodie Devos, Béatrice Uria-Monzon en Nicolas Testé.

Entree: varieert tussen 10 en 87 euro – operaliege.be

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.