Home > Kunst en Cultuur > ‘Mergelland Hoen van grote symbolische waarde voor Euregio’

‘Mergelland Hoen van grote symbolische waarde voor Euregio’

Auteur: Maarten van Laarhoven

,,Limburg is de grensregio bij uitstek. Dagelijks ervaren wij dat we Duitsland en België als achterland hebben. Het is mooi dat er dan soms symbolen zijn die die grensoverschrijdende werkwijze beklemtonen.” Dat zei de Limburgse gedeputeerde voor Economie en Kennisinfrastructuur dr. Joost van den Akker gisteren op het Gouvernement in Maastricht, bij de uitreiking van het eerste Mergelland Hoen-ei van 2019. De bestuurder van VVD-huize krijgt het ei omdat hij zich al vele jaren inspant voor grensoverschrijdende samenwerking in Europa op allerlei gebieden. 

Proeftuin

 Volgens Van den Akker, die vorig jaar promoveerde op een onderzoek naar de werking van referenda in EU-verband, is en blijft Maastricht door zijn ligging in de nabijheid van zowel de Belgische als de Duitse grens een belangrijke proeftuin voor de verdere ontplooiing van de Europese integratie. ,,Europa wordt niet gemaakt in Brussel en niet in Den Haag, maar beproefd hier in de Euregio. Net als het hoen moet je in deze regio kunnen scharrelen, broeden en over de grens een graantje meepikken”, zei hij in een korte, bevlogen toespraak die volgde op de symbolische overhandiging van het Eerste Mergelland Hoen-ei door initiatiefnemer Ton Wanders.

Bijzondere rol

De uitreiking van het ‘eerste ei’ – gemodelleerd naar het Eerste Kievietsei in Friesland – is in Limburg inmiddels een traditie. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon die een bijzondere rol vervult in de ontwikkeling van de Euregio Maas-Rijn. De Limburgse gedeputeerde voor Economie en Kennisinfrastructuur is de zevende op rij die de bijzondere eer te beurt valt. In 2013 werd het ‘eerste’ eerste ei aangeboden aan gouverneur Theo Bovens.

Fotograaf: Guy van Grinsven

Sterk verbonden

Van den Akker vertelde bij de uitreiking dat hij zich altijd sterk verbonden heeft gevoeld bij de Euregio en bij de Europese gedachte. Dat begon al aan het begin van zijn studententijd toen hij, gelet op de studentenkamernood in die dagen, een kamer in het Belgische Veldwezelt, vlak over de grens bij Maastricht betrok.

In 2007 publiceerde Van den Akker een boek over het Verdrag van Maastricht, dat vandaag zijn 27ste verjaardag beleeft. Nu de Europese eenheid op allerlei manieren onder druk staat, is het volgens de deputé ‘des te belangrijker dat we de samenwerking blijven koesteren en ook blijven uitdragen’. ,,De Belgische Hoenderclub Nederland (de Limburgse organisatie die de prijs heeft toegekend, red.) kan er mede aan bijdragen dat de grenzen worden geslecht”, aldus Van de Akker.

Michelinsterren

Hij prees de inspanningen van de Belgische Hoenderclub Nederland om het Mergelland Hoen, dat acht jaar geleden nog op het punt van uitsterven stond, als levend cultureel erfgoed in stand te houden. ,,Nu dat eenmaal is gelukt”, suggereerde Van den Akker, is het misschien tijd voor een volgende stap door het hoen niet alleen een symbool te laten zijn voor eenheid, maar ook te beschouwen als een lekkernij uit de streek om de grensoverschrijdende culinaire kwaliteiten van de Euregio te promoten en de Michelinsterren die we het afgelopen jaar verloren zijn, terug te winnen.”

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu