Home > Kunst en Cultuur > Kunstbeurs Brussel pronkt met werken van Jordaens en Miró

Kunstbeurs Brussel pronkt met werken van Jordaens en Miró

Brussels Art Fair, kortweg BRAFA heeft bekendgemaakt wat er vanaf dit weekend te zien is in de Brussels Expo aan de Heysel. Zondag gaan de deuren open van Paleis Drie en Vier voor de 68e editie van de kunstbeurs die tot 5 februari 2023 duurt.

De Brusselse Kunstbeurs staat bekend om haar waaier aan specialiteiten voorgesteld aan kunstverzamelaars en -liefhebbers uit heel Europa en daarbuiten. Er zijn ruim 10.000 kunstwerken van de Oudheid tot vandaag te ontdekken. Het aantal galeries is met dertien uitgebreid. Elk van de 130 deelnemers toont zijn mooiste voorwerpen, vakkundig uitgestald in stands die wedijveren in originaliteit en elegantie. Een heuse ontdekkingstocht.

Hieronder enkele niet te missen hoogtepunten:

Een van de pronkstukken van deze editie vormt ongetwijfeld het schilderij van Jacob Jordaens getiteld Studie van een evangelist, uit de 17e eeuw. Het barokke werk is te zien bij galerist Klaas Muller. Jacob Jordaens vormt samen met Pieter Paul Rubens en Antoon van Dyck de drie grote meesters uit de 17e eeuwse Vlaamse schilderkunst. Jordaens, erg beïnvloed door Rubens, ontwikkelde echter zijn eigen karakteristieke stijl: enerzijds realistisch onder invloed van Caravaggio en anderzijds monumentaal en uiterst expressief.

Desmet Gallery stelt een heel mooie buste van de hand van Luigi Valadier tentoon waarvan het bronzen werk exceptioneel is. Als telg van een dynastie van goudsmeden was dit een beeldhouwer die erg gewaardeerd werd door invloedrijke Romeinse families. Paus Pius VI mocht hij tot zijn klanten rekenen, alsook Aartshertog Ferdinand van Oostenrijk. Hij kreeg ook bestellingen van kerken wereldwijd.

Galerie Simon Studer Art, gespecialiseerd in impressionistische, moderne en hedendaagse kunst, exposeert een aquarel op papier van de hand van Joan Miró. Dit werk, gedateerd 2 mei 1942, behoort tot zijn laatste productieperiode in Palma de Mallorca, voordat hij terugkeerde naar zijn geboortestad Barcelona. Het Europese politieke klimaat had een aanzienlijke invloed op zijn werk, dat gevuld is met monsters en verwarde figuren. De aanwezigheid van die verontrustende wezens wordt zo nu en dan onderbroken door de verschijning van de onbekommerde wereld van de kindertijd, waaraan hij ongetwijfeld werd herinnerd door zijn dochter Maria Dolors, die toen twaalf jaar oud was. Zo ook in dit werk, waar men jonge meisjes met een springtouw ziet, met hun ogen gericht naar een vogel die boven hun hoofd vliegt. De drie figuren staan op zichzelf, met voor elk van hen eigen onderscheidende kenmerken. Naast de beroemde sterren van Miró wordt de compositie verlevendigd door diverse levendige kleurtoetsen als ode aan de vreugde en de levendigheid uit de kindertijd.

BRAFA ART FAIR
Zondag 29 januari t/m zondag 5 februari 2023 van 11.00 tot 19.00 uur
Avondopening op donderdag 2 februari tot 22.00 uur.
Entree: individueel: € 25
www.brafa.art

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.