Tongenaren uit begin van onze jaartelling hebben een gezicht
Voor het eerst in België hebben specialisten het gelaat gereconstrueerd van enkele Tongenaren die leefden in de Romeinse tijd. Het gaat om een man – vermoedelijk van in de veertig – en twee kinderen, een meisje van 3 jaar oud en een jongen van een jaar of 6. Hun stoffelijke resten werden gevonden tijdens opgravingen op een Romeins grafveld aan de rand van Tongeren, daterend uit het begin van onze jaartelling.
Hoewel ze begraven lagen in één en hetzelfde graf, heeft DNA-onderzoek uitgewezen dat er tussen de kinderen en de man geen verwantschap was. De man en de jongen lagen begraven op hun buik. Het meisje op haar zij, haar armen geklemd om de benen van de man.
Over de omstandigheden van hun dood tast men in het duister. Wel kon, eveneens op basis van DNA-onderzoek, worden achterhaald dat zowel de man als de twee kinderen daadwerkelijk hebben geleefd in de omgeving van wat nu de stad Tongeren is. Het DNA gaf ook hun kleur van de ogen, de huid en het haar van het drietal prijs.
Omdat de lichamelijke resten zo goed geconserveerd waren, besloten de wetenschappers een gezichtsreconstructie uit te voeren op de schedels. Dat gebeurde door fysisch antropoloog en archeoloog Maja d’Holossy van de Universiteit van Amsterdam. Ze gebruikte daarbij dezelfde technieken die door de politie worden gebruik als het tot een reconstructie komt. Op basis van onder andere een 3D-print van de schedel, weefseldikte en andere scans kwam d’Holossy tot een verbluffend resultaat: de lichamen kregen een heus gezicht!
Het resultaat van de reconstructie wordt samen met enkele andere visuals geëxposeerd in de toegangshal van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Iedereen is van harte welkom om – gratis – een kijkje te komen nemen. Later zullen de gezichten worden toegevoegd aan de permanente collectie.
Op 8 april presenteert onderzoeker professor Henk van der Velde, hoofd archeologie van het Vlaams Erfgoed Centrum (VEC), de resultaten tijdens een online lezing. Van der Velde is als gastprofessor verbonden aan de Universiteit Gent en aan de Vrije Universiteit Brussel. Tussen 2006 en 2014 leidde hij diverse archeologische opgravingen in Tongeren. De lezing kan gratis worden gevolgd.
Gallo-Romeins Museum – Kielenstraat 15, Tongeren – galloromeinsmuseum.be