Home > Kunst en Cultuur > Zonovergoten festivalweekend in Etzenrade

Zonovergoten festivalweekend in Etzenrade

In de gemeente Beekdaelen werd afgelopen zaterdag het Festivalweekend Etzenrade gehouden. IBA-directeur Mathea Severeijns opende samen met wethouder Jeannette Quadvlieg-van Dam van gemeente Beekdaelen, beeldhouwer Sjra Schoffelen en Waterschap Limburg-bestuurder Josette Van Wersch de poort tot de imposante tuin van het vervallen kasteel Etzenrade.

De poort geeft toegang tot de tuin die de wereldberoemde landschapsarchitect Piet Oudolf er aanlegde. Het openen van de massiefstalen deur was tevens het startsein voor een dansvoorstelling van het Maastrichtse gezelschap Sally. Kasteel Etzenrade staat in de IBA Parkstad-agenda omschreven als een van de ‘Poorten van Parkstad’. Samen met de fietsersbrug over de N274, met een kunstwerk van Marijke de Goey dat hoog boven het landschap uittorent, is het een vertrekpunt voor toeristische en recreatieve projecten in de regio Parkstad. Het domein is eigendom van kunstenaar Sjra Schoffelen, die er ook zijn werkplaats heeft. Hij nam enkele jaren geleden het initiatief om het rijksmonument en het gebied eromheen verder te ontwikkelen.

Kasteel Etzenrade geldt als een van de verborgen parels van Parkstad. Het kasteeltje werd lang geleden verwoest. Alleen de slotgracht ervan is nog zichtbaar. Sinds 2015 wordt er op deze plek archeologisch onderzoek gedaan om te reconstrueren hoe het kasteel er ooit moet hebben uitgezien. Inmiddels zijn de historische grachten, aan de hand van onderzoek, gereconstrueerd op de plek waar ze vroeger ook gelegen moeten hebben. Ze functioneren nu als waterberging. In de tuin die landschapsarchitect Oudolf ontwierp, vind je anno 2021 de planten die er honderden jaren geleden ook gegroeid moeten hebben.

Ook Sally werd volop geïnspireerd door het kasteel en zijn omgeving. Het internationale dansgezelschap maakte speciaal voor deze plek de voorstelling Greenfields: een stuk over groei, wederopbouw en verwachting. Tijdens de opening vormde de tuin van Oudolf het openluchtpodium voor de uitvoering van het indringende stuk, dat tijdens het Festivalweekend Etzenrade meerdere keren werd uitgevoerd.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu