Home > Kunst en Cultuur > Jef Vliegen: de kunst, het leven en de liefde

Jef Vliegen: de kunst, het leven en de liefde

Oostende ontleent zijn bekendheid onder meer aan de beroemde kunstenaar James Ensor. Een kleine dertig kilometer verderop, in Brugge, is binnenkort een bijzondere expositie te zien die gewijd is aan het werk van de bekende Maastrichtse kunstenaar/levensgenieter Jef Vliegen. Diens kleurrijke schilderijen vaak worden vergeleken met die van Ensor.

Het gaat in totaal om zo’n 130 werken, waarvan het merendeel de afgelopen twintig jaar vervaardigd is. Enkele schilderijen zijn gedurende de laatste jaren tot stand gekomen. De werken zijn te bewonderen tijdens een unieke kunstwandeling (op 15 en 16 februari; Valentijnsweekend), door de stille straatjes van Brugge. Het betreft een pittoresk gedeelte van de stad, dat langs de reitjes (stadsgracht) en de vesten (stadswallen) voert, en dat nog niet wordt overspoeld door toeristen.

De expositie, getiteld ‘Kunst van Vliegen’, vindt plaats op vijf verschillende locaties. De wandeling lang al deze plekken is ongeveer 5 kilometer lang en begint aan de achterzijde van het voormalige woonzorgcentrum RVT Jeruzalem (ter hoogte van Rolweg nummer 57). Op deze plek in hartje Brugge, die leegstaat in afwachting van een nieuwe bestemming) kunnen deelnemers aan de wandeling een routebeschrijving krijgen, zodat ze niets van de werken hoeven te missen. Er is voldoende parkeergelegenheid.

In ‘t Knijpke
Kunstenaar en levensgenieter Jef Vliegen (1933) geldt nog altijd als een van de bekendste inwoners van de stad Maastricht. Ook veel Belgen van boven de veertig kunnen hem nog kennen uit de tijd dat hij eigenaar van was het roemruchte Maastrichtse café In ’t Knijpke – het eerste eetcafé van Nederland.

In zijn glorietijd was Vliegen de ongekroonde koning van bourgondisch Maastricht. In de sfeervolle zaak in de Sint Bernardusstraat kwamen kunstenaars, acteurs, politici, topsporters en zelfs leden van de Nederlandse koninklijke familie, net als duizenden andere gasten, afkomstig uit de hele wereld.

Doctor Vlimmen
In de jaren ’70 en ’80 maakte Jef Vliegen tot ver buiten Nederland en België naam als filmproducent. De bioscoopfilm Doctor Vlimmen (1978) betekende zijn grote doorbraak. Zijn filmsuccessen maakten hem tot een graag geziene gast op onder meer het Festival van Cannes.

In 2016 verschenen zijn memoires Morgen dansen de muggen, waarin hij op openhartige wijze terugkijkt  op zijn kleurrijke leven. Ook zijn jaren in Parijs, Antwerpen, Luik en niet te vergeten Amsterdam komen aan bod, net als de vele meisjes en vrouwen die hij sinds zijn twaalfde veroverde. Het boek zal ook te verkrijgen zijn tijdens de expositie.

De tentoonstelling wordt aan de vooravond van de expositie (gelet op Jef Vliegens opzienbarende liefdesleven toepasselijk genoeg op Valentijnsdag) feestelijk ingeluid tijdens een speciale openingsavond, waarop vanaf 20 uur het glas zal worden geheven op het leven, de kunst, de liefde en Jef Vliegen.

Deelname aan de wandeling  is kosteloos. Kijk voor verdere informatie op www.kunstvanvliegen.be

 

 

hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu