Home > Kunst en Cultuur > Historisch glas Beiroet met Tefaf-geld gerestaureerd

Historisch glas Beiroet met Tefaf-geld gerestaureerd

Acht oude, uiterst kostbare glazen uit het archeologisch museum van Beiroet staan, na restauratie, tijdelijk te schitteren in Londen. Bijna waren ze vernietigd door de enorme explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet in 2020.

Het Archeologisch Museum van de American University of Beirut (AUB), dat een overzicht geeft van de archeologie in het Nabije Oosten van de vroege steentijd tot de islamitische periode, was één van de vele culturele instellingen die die zomerdag getroffen werden. AUB herbergt een archeologiecollectie uit het Nabije Oosten die de periode van de vroege steentijd tot de islamitische periode bestrijkt. Onder meer een uitstalkast met 74 glazen uit de Romeinse, Byzantijnse en islamitische periode werd omvergeblazen. De objecten vielen in duizenden stukken die vervolgens weer vermengd raakten met de glasscherven van de overige vitrines en kapotte ramen uit het museumgebouw.

Kort na de ontploffing besloot een museumteam de stukken bij elkaar te rapen en te onderzoeken.  Na intensief ‘puzzelwerk’ konden 15 glazen geïdentificeerd en beoordeeld worden als ‘herstelbaar.’ Acht glazen daarvan zijn naar het British Museum gebracht, dat over de expertise en faciliteiten beschikt om de objecten te restaureren. De onvolkomenheden van de kunstwerken als gevolg van de explosie werden zichtbaar gehouden door de restauratoren: de schade maakt nu deel uit van de geschiedenis van deze oude objecten. De hersteloperatie in het museumlaboratorium maakt deel uit van een gezamenlijk conserverings- en restauratieproject dat vorig jaar is ondersteund door het TEFAF Museum Restoration Fund.

De voorwerpen vertellen het verhaal van de ontwikkeling van glasblaaskunst in Libanon in de eerste eeuw voor Christus. De productie maakte in die tijd een stormachtige ontwikkeling door, omdat glas van een elite-product tot een gebruiksproduct voor iedereen werd.

Zes van de acht glazen voorwerpen zijn gemaakt met behulp van vroege Libanese glasblaastechniek. Ze vertonen experimenten in functie en vorm. Twee objecten zijn mogelijk geïmporteerd uit naburige productiecentra in Syrië of Egypte.

Voordat het terugkeert naar het AUB-museum is het  historisch glas nog tot 23 oktober te zien op de tentoonstelling Shattered glass of Beirut in het British Museum.

hide auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.