Kunst en Cultuur

Extra feestelijk gala van Nederlandse Dansdagen

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Frits Widdershoven

Tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht zijn de traditionele Zwanen uitgereikt, de hoogste prijzen in de Nederlandse danswereld.

De openingsavond van de 25e editie kreeg een extra feestelijk tintje door de uitreiking van een Gouden Zwaan. Voor het eerst werden er ook Jonge Zwanen uitgereikt aan de meest indrukwekkende jeugddansproductie en jeugddansprestatie.

De Gouden Zwaan ging naar Lloyd Marengo als waardering voor zijn grote en unieke bijdrage aan de dans in Nederland en zijn rol als wegbereider voor de hiphop community.

De Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie werd toegekend aan ‘Figures in Extinction [1.0]’ van Crystal Pite en Simon McBurney, gemaakt voor Nederlands Dans Theater 1. Danser Young Gyu Choi van Het Nationale Ballet kreeg de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in ‘7e Symfonie’ van Toer van Schayk.

De Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansproductie ging naar ‘Birds’ van Dalton Jansen, gemaakt voor DOX. Breakdancer Dietrich Pott ontving de Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansprestatie voor zijn rol in ‘B-Boy XL’ van Maas theater en dans.

Nieuw was ook de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht, waarbij de winnaar met een geldbedrag van €25.000,- zijn of haar idee voor een nieuwe voorstelling kan uitwerken. Simon Bus is de winnaar van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. Het geldbedrag is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Maastricht, voor een nieuw te maken werk wat tijdens de Nederlandse Dansdagen 2023 in première zal gaan.

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws