Home > Kunst en Cultuur > Extra feestelijk gala van Nederlandse Dansdagen

Extra feestelijk gala van Nederlandse Dansdagen

Tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht zijn de traditionele Zwanen uitgereikt, de hoogste prijzen in de Nederlandse danswereld.

De openingsavond van de 25e editie kreeg een extra feestelijk tintje door de uitreiking van een Gouden Zwaan. Voor het eerst werden er ook Jonge Zwanen uitgereikt aan de meest indrukwekkende jeugddansproductie en jeugddansprestatie.

De Gouden Zwaan ging naar Lloyd Marengo als waardering voor zijn grote en unieke bijdrage aan de dans in Nederland en zijn rol als wegbereider voor de hiphop community.

De Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie werd toegekend aan ‘Figures in Extinction [1.0]’ van Crystal Pite en Simon McBurney, gemaakt voor Nederlands Dans Theater 1. Danser Young Gyu Choi van Het Nationale Ballet kreeg de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in ‘7e Symfonie’ van Toer van Schayk.

De Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansproductie ging naar ‘Birds’ van Dalton Jansen, gemaakt voor DOX. Breakdancer Dietrich Pott ontving de Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansprestatie voor zijn rol in ‘B-Boy XL’ van Maas theater en dans.

Nieuw was ook de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht, waarbij de winnaar met een geldbedrag van €25.000,- zijn of haar idee voor een nieuwe voorstelling kan uitwerken. Simon Bus is de winnaar van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. Het geldbedrag is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Maastricht, voor een nieuw te maken werk wat tijdens de Nederlandse Dansdagen 2023 in première zal gaan.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.