Wat duurzame modedesigners nog meer te vertellen hebben
Fotografie: Anne Lefèvre
Soms heb je van die dagen – zoals ik afgelopen zaterdag had – vol inspiratie en aha-erlebnissen. Ik was in het Cube design museum, waar de opening plaatsvond van de Fashion Makes Sense Award 2019, met als belangrijkste thema duurzaamheid. In plaats van als consument naar mode te kijken, werd ik meegenomen in de bijzondere wereld van de modedesign-industrie. Nog nooit had ik gehoord van kwallenleer en verf van bloembladenafval. Het ontwerpen van een duurzaam mode-item anno 2019, gaat echter veel verder dan uitsluitend de maakcultuur, waarbij het gaat om het recyclen van materialen.
Meteen bij binnenkomst van het Cube design museum valt het me op: tien paspoppen staan op de trap in de centrale hal. Negen daarvan zijn er uitgedost met duurzame kledingcreaties die de tien finalisten van de derde Fashion Makes Sense Award hebben ontworpen. Kleding gemaakt van PVC-afvalbanners van festivals, items waarbij het verfproces bestaat uit afvalstoffen van bloembladen en uienvel, plus het zogenaamde upcyclen van kleding. Met inspiratie uit zowel het verleden (kledingstukken en voorwerpen uit het Victoriaanse tijdperk) als de toekomst (de creatieve wereld van 3D virtual fashiondesign).
Waardebepaling voor modedesign
Nog voordat ik me kan afvragen waarom paspop nummer tien naakt is, wordt het antwoord me al duidelijk. In een grote workshopruimte van het Cube design museum maakt ontwerpster Anouk Beckers (één van de finalisten) haar wedstrijdcreatie. Maar dat doet ze niet alleen: ze heeft een modulair kledingsysteem ontwikkeld, dat mensen uitnodigt samen kleding te maken. Zodoende heeft ze een workshop georganiseerd, in samenwerking met het museum. Van broekspijp tot linkermouw; elke deelnemer maakt iets anders. En wat de uitkomst wordt, zien ze allemaal pas later op de pop. Ze vertelt me dat het niet zo zeer gaat om de esthetiek; ze wil vooral bewustwording creëren van het maakproces van kleding. En mogelijkheid geven tot experimenteren.
Een hele nieuwe visie op waardebepaling én een nieuw inzicht voor mijzelf, want als ik een geklede paspop zie, beoordeel ik uitsluitend aan de hand van hoe het eruit ziet of het me bevalt. En met mij denk ik vele anderen.
Kwallenleer: het leer van de toekomst?
Daarna volgt een serie blikverruimende toespraken van moderesearchers en -designers.
Dat modeontwerpers een breder takenpakket hebben dan uitsluitend het creëren van nieuw design, wordt mij zeer duidelijk. In een veranderende samenleving, waarin meer aandacht is voor duurzaamheid, digitalisering en waarin snelheid een cruciale rol speelt, werken ze intensief samen met industrieel designers, animatoren, maar ook bijvoorbeeld antropologen. Zo onderzoekt modedesigner Karin Vlug van UNSEAM of kwallenleer het leer van de toekomst is en gebruikt ze samen met haar compagnon een 3d laserprinter, zodat er geen naaiproces aan een kledingstuk meer van pas hoeft te komen. Dat met de duurzame gedachte dat elk kledingstuk snel en lokaal geproduceerd kan worden.
‘Always digital, never visible’
Met bijna 1,5 miljard dagelijkse gebruikers van Facebook en de grote groei Instagrammers, is de digitale wereld bijna een bestaansvoorwaarde geworden. Ontwerpster Amber Jae Slooten speelt daarop in en ontwikkelt digital fashion. Ja echt, niet-tastbare mode! En de mogelijkheden daarmee zijn oneindig. Een model met een paarse huid en weinig haar op haar hoofd? Geen probleem, het kan allemaal. Daarmee gaat er een nieuwe wereld open; niet alleen voor consumenten die daarvan digitaal kunnen genieten, maar ook voor de producenten die het ontwikkelen. Daarvoor geldt dat er nieuwe ongekende mogelijkheden zijn om hun creativiteit in te zetten. In eerste instantie denk ik: weird. Maar als ik de animaties zie, krijg ik kippenvel van het spektakel. Toch een bepaald gevoel dus, maar nu imaginair en op de huid. En beter voor het milieu (op de stroomkosten na).
Meer dan alleen een maakcultuur
Modeplatforms, zoals Taskforce Fashion, proberen designers te verbinden en gezamenlijk te laten nadenken over de rol van mode in verhouding met maatschappelijke vraagstukken. Zo komen ze bijvoorbeeld samen tot een verruiming van het begrip ‘luxe mode’. Want wat is dat in het huidige tijdperk? Niet alleen die zijdezachte jas van cashmier, maar ook bijvoorbeeld tijd en de emotie die we krijgen van de digitale wereld.
Het is me duidelijk geworden: bij duurzaamheid in de mode gaat het naast het maakproces ook over verbinden, samen kijken naar de toekomst en daarmee zo creatief mogelijk omgaan.
Tot 2 november 2019 21 uur kan er gestemd worden via www.fashionclash.nl, in het Cube design museum en tijdens het FASHIONCLASH Festival op de ontwerpen van de finalisten. De hierboven beschreven creaties kunnen nog t/m 19 januari 2020 bewonderd worden in Cube design museum.
_________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <