Home > Kunst en Cultuur > Het was Zondag in het Zuiden: spektakelmusical over Limburgse overstromingen

Het was Zondag in het Zuiden: spektakelmusical over Limburgse overstromingen

Het hoogwater in Limburg in 1993, 1995 en 2021 is onderwerp van een musical van Toneelgroep Maastricht die komende zomer te zien is. Regisseur van Het was Zondag in het Zuiden is artistiek leider Servé Hermans die eerder de succesvolle musical Dagboek van een Herdershond regisseerde. Op de muziek van Rowwen Hèze komen de aangrijpende en hartverwarmende verhalen van verschillende Limburgers tot leven.

Dat is woensdag bekendgemaakt op een persconferentie in De Maaspoort in Venlo.

Regisseur Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht ontvouwt er de plannen: „ In deze spektakelmusical maken we deze geschiedenis invoelbaar. Dat doen we met een spectaculair decor dat letterlijk onder water komt te staan.” Beoogde locatie voor de twintig geplande voorstellingen is De Doolhof in Tegelen, bekend als vaste locatie voor de Passiespelen. „Met oude beelden uit journaals, historisch beeld van video-amateurs en radiofragmenten krijgt de musical een documentair karakter”, legt Hermans uit.

Leon Thommassen, mede-producent en directeur van Theater De Maaspoort in Venlo: ,,We zijn erg blij en trots dat we samen met het Limburgse topgezelschap Toneelgroep Maastricht een verhaal naar Limburg kunnen brengen dat iedereen raakt. We kennen allemaal wel iemand die te maken heeft gehad met overstromingen in Limburg.”

De Maaspoort en Toneelgroep Maastricht ontwikkelden eerder al samen de theatervoorstelling Pinkpop. De Limburgse band Rowwen Hèze schreef er destijds nieuwe muziek voor en speelde deze live op het podium. Ook aan de musical Het was Zondag in het Zuiden werkt de band uit America mee. De muziek van Rowwen Hèze dient als soundtrack en speciaal voor de musical van Toneelgroep Maastricht wordt een nieuw nummer geschreven. Ook de titel Het was Zondag in het Zuiden is ontleend aan een nummer van de band van Jack Poels. De eerste regels van het lied zijn van toepassing op de manier waarop Limburg in de afgelopen dertig jaar tot drie maal toe werd verrast door de overstromingen. Door aanhoudende regen en overstromingen in de Ardennen staan in een paar dagen tijd grote delen van Limburg onder water. 12.000 mensen worden geëvacueerd. Het hoogwater verwoest veel, maar verbindt de Limburgers ook.

De spektakelmusical Het was Zondag in het Zuiden is van 19 juli tot en met 20 augustus 2023 te zien. De kaartverkoop is gestart via zondaginhetzuiden.nl.

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.