Home > Kunst en Cultuur > Dé culturele highlights in Limburg, december 2022

Dé culturele highlights in Limburg, december 2022

De culturele instellingen in de regio bieden programma’s aan om je mee te nemen in kerst- en eindejaarssfeer. Maar ook voor wie dat juist niet wil is er genoeg te beleven.

Scapino Ballet Rotterdam, Casablanca
December | Schouwburg, Venray / Theater aan het Vrijthof, Maastricht / Munt Theater, Weert / Toon Hermans Theater, Sittard

Choreograaf Ed Wubbe vertaalt de filmklassieker (met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart) naar een zinderende dansvoorstelling met gepassioneerde duetten en betoverende groepschoreografieën. Casablanca is  een beeldende voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld. De weergaloze soundtrack van de film met jazznummers uit de jaren ’40 is daarin het uitgangspunt. Voorafgaand aan de voorstelling, is er een inleiding.

Donderdag 8 december 20.15, 24,50 euro entree – schouwburgvenray.nl
Vrijdag 9 december 20.00, 32,50 euro entree – theateraanhetvrijthof.nl
Dinsdag 20 december 20.15, 27,50 euro entree – munttheater.nl
Donderdag 22 december 20.00, 29,50 euro entree – toonhermanstheater.nl

Fotograaf: Bas Czerwinski

Opera Zuid, Lady in the Dark
December | Parkstad Theaters, Heerlen / Theater aan het Vrijthof, Maastricht

Opera Zuid brengt Kurt Weills eerste Broadwayhit Lady in the Dark naar twee Limburgse theaters. Het is een stuk over de eisen die het leven en de maatschappij aan ons stelt. Maar eerst en vooral heerlijk muziektheater, een visueel spektakel met fantasierijk verbeelde dromen, zo’n tweehonderd kostuums in jaren veertig stijl, scherpe teksten en prachtige songs. Anna Pool regisseert het visuele spektakel met Maartje Rammeloo, Sylvia Poorta en Elliott Carlton Hines. De New Yorkse dirigent David Stern heeft de muzikale leiding.

1 en 11 december, entree varieert tussen de 25,00 en 45,00 euro – plt.nl / theateraanhetvrijthof.nl

Lezing Amber Bloos, Door de Loep
8 december | Museum van Bommel van Dam, Venlo

Odapark, Cultura Venray en museum van Bommel van Dam bundelen de krachten voor een lezingenreeks in de winterperiode. De lezingen dienen enerzijds als verdieping en inspiratie voor kunstliefhebbers en makers uit de regio en zijn daarnaast een moment om met elkaar bij te praten. Amber Bloos (Utrecht, 1992) is een veelzijdig, sociaal en maatschappelijk betrokken, creatief producent en maker. Op donderdagavond 8 december volgen we haar zoektocht naar hoe een nieuwe economie eruit zou kunnen zien.

Entee 7,50 euro – vanbommelvandam.nl

Musical The Prom
December en januari | De Maaspoort Theater & Events, Venlo / Theater aan het Vrijthof, Maastricht

Broadway-musical The Prom is gebaseerd op de Netflix-film The Prom, uit 2020 (met actrice Meryl Streep). Het verhaal gaat over zelfacceptatie maar zit vol humor en zelfspot. Deze musicalversie, met hoofdrollen voor Pia Douwes, Dennis Willekens, Joke de Kruijf en Juliëtte van Tongeren, valt op door de flamboyante manier waarop de musicalartiesten groteske stereotypen en hun eigen vak hilarisch op de hak nemen.

6 t/m 11 december, maaspoort.nl 28 en 29 december, 13 en 14 jan  theateraanhetvrijthof.nl entree vanaf 56,50 euro –

Fotograaf: Roy Beusker

Ad Mosam Barok, Messiah 
December | Petruskerk, Sittard / Annakerk, Maastricht / Martinuskerk, Weert

Händels wereldberoemde oratorium Messiah bijwonen in kersttijd is een spannende beleving voor oor en ziel. Met trompetten, pauken, orkest, koor en een topcast aan solisten staat AD MOSAM (Sittard) garant voor een hoogwaardige barokuitvoering van dit meesterwerk over het levensverhaal van de Messias. De bijbelteksten zijn samengebracht door librettist Charles Jennens.

16,17 en 18 december, entree varieert tussen 36,00 en 37,50 euro – klassiekemuziek.nl

Zanele Muholi Somnyama Ngoyama
Tot en met donderdag 29 december | Kube Gallery, Genk

De internationaal gevierde Zuid-Afrikaanse fotograaf Zanele Muholi gebruikt in deze tentoonstelling met zelfportretten op speelse wijze de conventies van de klassieke schilderkunst, modefotografie en de bekende stijlfiguren van etnografische beelden om de hedendaagse identiteitspolitiek te herformuleren.

Gratis entree, reserveren noodzakkelijk – uitstalling.com

Pop-up expo, Einstein Telescope
Tot en met donderdag 8 januari | Discovery, Kerkrade

De Einstein Telescope, een zeer geavanceerd meetinstrument van zwaartekrachtsgolven komt mogelijk in Zuid-Limburg te staan. Maar wat voor impact heeft dit? Wat meet de Telescope nu eigenlijk? Hoe gaat dat in zijn werk? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze pop-up expo, ontwikkeld in samenwerking met de Provincie Limburg en Maastricht University.

Entree 13,50 euro – discoverymuseum.nl

Groepstentoonstelling Wylre, Trouble wandering (to eternity)
Tot en met vrijdag 6 januari | Buitenplaats Kasteel Wijlre

Na de watersnood van juli vorig jaar is het gerenoveerde Hedge House weer geopend voor publiek. In deze groepstentoonstelling waarin de relatie mens versus natuur centraal staat  is de natuurramp van vorig jaar als inspiratiebron gekozen. Hoe kijken hedendaagse kunstenaars aan tegen de huidige klimaatcrisis?

Elke eerste zondag van de maand gratis rondleidingen – kasteelwijlre.nl

Frans Grummer, Portretten van hier/ 1955-1966
Tot en met zondag 16 april | Centre Céramique, Maastricht

Frans Grummer was tussen 1955 en 1972 als zelfstandig fotograaf gevestigd aan het Vrijthof. Hij liet een indrukwekkend archief met duizenden portretnegatieven na van mensen uit Maastricht en omstreken. In de tentoonstelling wordt een selectie van de portretten uitgelicht en daardoor ontstaat een indrukwekkend tijdsbeeld van Maastricht in bijna twee decennia.

Gratis entree – centreceramique.nl

Martin & Inge Riebeek en Rob Moorees,  Telling Stories
Tot en met zondag 16 april | Museum W, Weert

In de korte videoportretten van de audiovisuele kunstenaars Martin en Inge Riebeek vertellen mensen wat voor hen essentieel is in hun leven. Deze gefilmde ontmoetingen worden getoond in de vorm van installaties, waarin ook enkele objecten uit de collectie van Museum W zijn opgenomen. Daarnaast maakte fotograaf Rob Moorees een selectie van ruim honderd bijzondere foto’s uit de fotocollectie van Spaarnestad Photo. Hieruit komt een soms curieus en ontroerend beeld van het menselijk bestaan naar voren. Moorees schreef hierbij 31 columns.

Entree 8 euro – museumw.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.