Home > Kunst en Cultuur > Koninklijke sfeer op TEFAF en in de stad Maastricht

Koninklijke sfeer op TEFAF en in de stad Maastricht

Koning Willem-Alexander is op 27 april, samen met de rest van zijn gezin en enkele andere familieleden te gast in Maastricht, om in de mooiste stad van Nederland zijn 53ste verjaardag te vieren. Vooruitlopend op deze grote dag hebben TEFAF en Maastricht Marketing de handen ineengeslagen om bezoekers aan de stad alvast in koninklijke sferen te brengen. Onder de noemer ‘The Royal Collection’ heeft TEFAF een aantal kunstobjecten geselecteerd met een koninklijk tintje. Die zijn – verspreid over diverse stands – te zien tijdens de van de beurs, die gisteren zijn preview beleefde. Maastricht Marketing heeft de tentoonstelling in het MECC aangevuld met bijzondere plekken in de stad, die elk afzonderlijk een ‘royal’ randje hebben. Samen vormen deze highlights ‘The Royal TEFAF & The City Collection’.

‘The Royal Collection’ op TEFAF bestaat uit een serie kunstobjecten die allemaal iets koninklijks hebben. Vanwege de afbeelding van een koninklijk persoon bijvoorbeeld, of omdat het werk werd vervaardigd in opdracht van een koninklijk familielid of juist werd geschonken aan iemand van koninklijken bloede, aldus Maastricht Marketing. Het begrijp ‘koninklijk’ is dan ook erg ruim opgevat. Zo omvat de expositie een potloodtekening van Prinses Diana van Wales en een gedetailleerd Kunstkammer-stuk uit de renaissance dat eeuwenlang werd gekoesterd door de adellijke eigenaars (de Markiezen van Lothian). Maar ook: een Victoriaanse tiara en ketting, die werd gedragen tijdens de kroning van koning George VI en het bijzondere portret van een meisje, dat de harten stal van de Deense Koninklijke Familie.

Ook in de speciale stand van Chapeau (in samenwerking met onder meer de gemeente Maastricht en de Provincie Limburg) hangen twee objecten die onderdeel zijn van The Royal Collection. Dit zijn een schilderij van olieverf op doek uit 1910 met daarop de Vlootschouw door Koningin Wilhelmina en het Belgische Koningspaar en een portret van Koningin Maxima uit 2000.

Wandelend door Maastricht, zijn er diverse plekken te vinden met een koninklijk tintje of verhaal. Denk aan: Hoeve Nekum, de plek waar Koning Willem Alexander en Koningin Máxima de wijn vandaan haalden, voor hun huwelijk in 2002. Of de Oranjebomen. Hiervan staan er acht verspreid door de stad. Het is al meer dan honderd jaar een Maastrichtse traditie om deze te planten bij belangrijke gebeurtenissen in het Koningshuis. In een straal van 100 meter van het Onze Lieve Vrouweplein zijn vier hofleveranciers te vinden. Tot slot kunnen bezoekers langs Royal Mosa wandelen, de eerste Nederlandse sanitairfabriek van Nederland. Deze ontving in 1983 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan het predicaat ‘Koninklijk’.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu