Home > Kunst en Cultuur > Het eigentijdse optimisme van Odile Kinart

Het eigentijdse optimisme van Odile Kinart

Auteur: Maarten van Laarhoven

Ze is 70 jaar, maar nog lang niet ‘uitgekneed’, zoals de liefhebbers van haar werk geregeld kunnen vaststellen. En dat is maar goed ook, want het oeuvre van beeldhouwster Odile Kinart uit Genk slaat wereldwijd aan. Haar beelden zijn op tal van plekken op de aardbol te bewonderen, van het gemeentehuis in Genk tot op kunstbeurzen in Singapore, New York en Hong Kong. Daarnaast staat het werk van de Belgisch-Limburgse kunstenares op een groot aan openbare plekken en in privéwoningen.

Odile Kinarts artistieke kosmos wordt bevolkt door blijmoedige, dikhoofdige figuren in brons, glas, polyester en keramiek. Abstracte wezens die verstild lijken in hun gelukzalige pose, en tegelijk een grote zeggingskracht hebben. Hun eenvoud is allesbehalve banaal: ,,Wie in staat is om zich te verbazen over het alledaagse, ontdekt élke dag een klein wonder”, vertelt Kinart over haar werk.

Wie kennis wil maken met de beelden van Odile Kinart is tijdens de zogeheten opentuindagen op 14, 15, 16, 21 en 22 mei van harte welkom in haar expositieruimte aan de Biegrachtstraat 38 in Genk. Buiten deze dagen is de exporuimte ook op afspraak geopend.

De kunstenares zegt een hekel te hebben aan ‘schreeuwerig protest en pretentie’. ,,Ik maak liever tedere beelden die uitnodigen tot verwondering en reflectie”, zo laat ze weten.

Haar creaties verbeelden universele begrippen, die dus wars zijn van grote woorden. “Ze huppelen, drijven en schommelen onbekommerd door het leven, als balsem voor de verzuring. Ze zijn eigenzinnig optimistisch en vooral: helemaal in het nú. De traagheid waaraan ze zich gewillig overgeven staat in contrast met de gejaagdheid van onze maatschappij.”

Sinds kort werkt Odile Kinart samen met juwelenontwerper/goudsmid Jochen Leën. Die ontwerpt manchetknopen die geïnspireerd zijn op haar werk. Een deel van de opbrengst van de sieraden gaat naar het Wereldnatuurfonds. De handgemaakte manchetknopen zijn in België vervaardigd uit massief 18 karaats goud. De oplage is beperkt tot 10 paar.

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu