Kunst en Cultuur

Opening bijzondere TASCHEN-expositie

tekst Maarten van Laarhoven
, fotografie Frits Widdershoven

Onder grote belangstelling is gisteravond in het Museum aan het Vrijthof de tentoonstelling ‘A Passion For TASCHEN’ geopend. De expositie staat geheel in het teken van de boeken van de befaamde Duitse uitgever Benedikt Taschen (Keulen 1961), vooral bekend vanwege de luxueuze kunst- en fotowerken die hij uitgeeft. De bijzondere boeken genieten wereldwijd bekendheid en zijn zeer in trek bij collectioneurs.

TASCHEN staat dit jaar voor het eerst met een eigen stand op TEFAF, de belangrijkste kunstbeurs ter wereld, die vrijdag de deuren opent. Directeur Erik de Jong van het Museum aan het Vrijthof noemt de tentoonstelling dan ook een buitenkans voor zijn museum. ,,Met deze tentoonstelling spelen we ons internationaal in de kijker. Goed voor ons zelfvertrouwen en mooi voor de stad.”

De expositie in het Museum aan het Vrijthof is tot stand gekomen in samenwerking met een van de grootste, zo niet de grootste verzamelaar van TASCHEN-boeken. Het gaat om de Limburger René Rousseau, zoon van de bekende kunstenaar Chrit Rousseau, die vorig jaar in het museum exposeerde. Rousseau junior heeft in zijn eigen woning een privé-museum ingericht over wat hij zelf noemt ‘het fenomeen TASCHEN’.

Bij de totstandkoming van de expositie, die nog tot 27 augustus is te zien, is zwaar rekening gehouden met de fascinatie van de verzamelaar voor de TASCHEN-uitgaven. ,,Door zijn ogen zien we de durf, visie en variatie van TASCHEN’s oeuvre. Kunst, fotografie, sport, geschiedenis, natuur, maatschappij en erotiek. Aan de hand van speciale Art en Collectors edities, originele foto’s, bestsellers en objecten uit het TASCHEN-archief, krijgt de bezoeker zowel een indruk van de thematische diversiteit en kwaliteit van de mondiale uitgeverij als van de samenwerkingen met toonaangevende fotografen, waaronder Helmut Newton, Sebastião Salgado en Annie Leibovitz”, zo laat het museum weten.

Speciaal voor het publiek van 18 jaar en ouder is een zogenoemde XXX-ruimte (Adult Content) ingericht met explicietere titels van de vermaarde uitgeverij, ,,Door sommigen als controversieel gezien, maar een integraal onderdeel van de ‘editorial list’”, aldus het museum.

De tentoonstelling eindigt met een ‘please touch room’ waar de bezoekers zelf door de boeken kunnen bladeren.

Deel dit artikel:

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws