Home > Kunst en Cultuur > Twee Limburgse ministers opgenomen in Hasselts Jeneverbroederschap

Twee Limburgse ministers opgenomen in Hasselts Jeneverbroederschap

Hasselt heeft haar naam als Jeneverhoofdstad dit weekend opnieuw meer dan waar gemaakt.

Elk jaar tijdens het derde weekend van oktober viert de stad haar rijke tradities rond ‘het witteke’ met een van de grootste en meest uitbundige stadsfeesten van België. Na ruim dertig jaar komen er uit het hele land en inmiddels van ver daarbuiten, bezoekers op af.

Onder een stralend zonnetje genieten zaterdag en zondag zo’n 140.000 mensen van de sfeer op de binnen- en buitenlocaties in het centrum. Het borrelmanneke, het bronzen beeldje dat de kringloop van de Hasseltse jenever verpersoonlijkt, vult onophoudelijk de borrelglaasjes van de dorstigen. De destilleerders presenteren er hun borreltjes in alle kleuren en smaken. In het museum over het fameuze destillaat, gevestigd in een oude stokerij, wordt de nieuwe Hasseltse jenever geproefd en goedgekeurd. 2022 blijkt een uitstekend jeneverjaar! Tussendoor zijn er volop ludieke straatanimatie en optredens. Dit jaar zijn De Zingende Mannen uit Lanaken iedereen ter wille met hun meezing medleys. Net als vorige edities zijn er ook weer diverse personen officieel toegelaten tot de Orde van de Hasseltse Confrérie. Deze plechtige inhuldiging oftewel ‘intronisatie’ gebeurt dit keer ironische genoeg in de Oude Gevangenis. De Limburgse christendemocraat Jo Brouns, Minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw in de Vlaamse Regering en zijn collega, politica minister Lydia Peeters (Open Vld) van Mobiliteit en Openbare Werken, zijn er tot ridder geslagen. Het weekend wordt afgesloten met de traditionele kelnerwedloop, een parcours dat met vol dienblad moet worden afgelegd en derhalve om nuchterheid van de deelnemers vraagt.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.