Home > Kunst en Cultuur > Genk, een mooie ontdekkingslocatie

Genk, een mooie ontdekkingslocatie

In 1920 telde Genk zo’n zesduizend inwoners. Honderd jaar later zijn er dat meer dan tien keer zoveel. Ondanks de sluiting van drie mijnen groeide het bestuursgebied van huidig burgemeester Wim Dries uit tot de tweede stedelijke agglomeratie van Belgisch-Limburg. Onder meer dankzij het mijnerfgoed, de culturele verscheidenheid en de mix van stad en groen is het een bestemming met tal van mogelijkheden.

Waar denkt ú aan als u de naam van de hoofdstad van Catalonië hoort? De kans is reëel dat het antwoord FC Barcelona luidt. Voetbal als benchmark, in Genk kunnen ze zich daar wat bij voorstellen. Viervoudig landskampioen Racing Genk zette de vroegere mijngemeente nationaal en zelfs internationaal in de spotlights, maar de voorbije decennia raakte de stad ook op andere domeinen buiten de provincie bekend. De reconversie na de sluiting van de mijnen van Zwartberg, Waterschei en Winterslag veroorzaakte een stuwende dynamiek, die als katalysator fungeerde voor het toerisme. De herinrichting van de drie mijnterreinen wordt in heel Europa beschouwd als een modelvoorbeeld van een geslaagde herbestemming. De combinatie met het uitgebreide fietsroutenetwerk en het groen, dat verweven is doorheen de stad, maakt van Genk een verrijkende ontdekkingslocatie.

C-mine

De site in Winterslag kreeg via een wedstrijd de naam C-mine. De C verwijst naar de vroegere activiteit (coal), maar ook naar de huidige (creativiteit). Alle beschermde monumenten kregen een nieuwe functie. In de vroegere compressorenzaal en de ventilatorengebouwen werd het cultuurcentrum ondergebracht. Aan de bestaande gebouwen werden twee nieuwe theaterzalen toegevoegd. In het voormalige metaalmagazijn vestigde porseleinontwerper Piet Stockmans zijn atelier, shop en exporuimte. In een nieuwbouw tegenover het cultuurcentrum vond kunsthogeschool MAD-Faculty – LUCA
School of Arts onderdak. Daarnaast vind je er onder meer een bioscoopzaal en tal van horecagelegenheden. Twee gerestaureerde schachtbokken houden de herinnering aan het steenkoolverleden levendig.

Thor Park

In Thor Park, de site in Waterschei, vinden verleden en toekomst elkaar in een symbiose tussen erfgoed en technologie. Het hoofdgebouw Thor Central is uitgegroeid tot een van de belangrijkste business- en facilitycentra van de euregio Maas-Rijn. In het mijnmuseum, dat werd ingericht door ex-mijnwerkers, kan je kennismaken met het steenkoolverleden. En bijzonder interessant: zij vertellen zelf hun verhaal over leven en werken in en rond de koolmijn. Achteraf kun je honger, dorst en vooral appetijt bestrijden in gastrobar Partaasch, een van de mooiste horecalocaties van de provincie. Van oude naar nieuwe energie, het is in Thor Park haast letterlijk maar een stap. In de gebouwen van EnergyVille doen vier partners (de universiteiten van Leuven en Hasselt en de onderzoekscentra Imec en VITO) onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. Verder ook nog: de T2-campus voor technische opleidingen, de bedrijvenzone IncubaThor en de omringende park- en natuuromgeving.

Labomista Wie het werk van Koen Vanmechelen nog niet kent, moet zeker een bezoek aan Labomista overwegen.
De 55-jarige kunstenaar noemt het een evoluerend kunstwerk. In zijn universum is de kip een metafoor voor zijn ideeën. Het werd ontwikkeld op de vroegere mijnterreinen van Zwartberg, waar van 1970 tot 1997 de Limburgse Zoo gevestigd was. „Ik vind dit een uitzonderlijke locatie, die zich bevindt op het snijpunt van cultuur, wetenschap en natuur. Ik ken geen gelijkaardige plek”, benadrukt Toon Vandeurzen, schepen voor toerisme. Labomista omschrijven? Moeilijk. De filosofie van Vanmechelen valt nauwelijks te vatten zonder een verkenning van zijn artistieke biotoop. Als je je die moeite getroost, krijg je op z’n minst de garantie van een boeiende wandeling door zijn dierenpark en een bezoek aan drie intrigerende gebouwen: twee ontwerpen van de bekende Italiaanse architect Mario Botta en het vroegere mijngebouw. „Zoals de naam aangeeft: de site is een levend kunstwerk over de mix van het leven”, zegt Toon Vandeurzen. „De drie vroegere mijnterreinen zijn geen quick wins, maar bestemmingen die passen in het reizen van en naar morgen. Onlangs hadden we een groep uit Maastricht op bezoek. Die mensen waren helemaal verbaasd over wat ze zagen. Ook Nederlands-Limburg heeft een steenkoolverleden, maar daar vind je nauwelijks nog sporen van de mijnsites. We moeten eerlijk zijn: aan de andere kant van de grens werden de mijnen ook veel eerder gesloten, uitzondering gemaakt voor die van Zwartberg.”

Kattevennen

Wie van natuur houdt, kan zijn gading vinden in natuur- en recrea
tiegebied Kattevennen. Het is een van de zes toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige nationale park van België. Het biedt mogelijkheden om te fietsen, te wandelen, te paardrijden, …. „Jaarlijks passeren er 150.000 à 200.000 fietsers”, weet Toon Vandeurzen. In de Cosmodrome kun je een ruimteavontuur in 360 ° tussen de sterren en de planeten beleven.

Bokrijk

Als het over toerisme in Genk gaat, denken heel wat babyboomers spontaan aan schooluitstappen naar Bokrijk. Daar maakten zij in het openluchtmuseum kennis met het dagelijks leven in de vorige eeuwen. Heel charmant, al die historische huisjes, maar in de loop der jaren werd Bokrijk haast een synoniem van ouderwets en achterhaald. Onder impuls van gedeputeerde voor Toerisme Igor Philtjens kreeg het provinciale domein een facelift met een link tussen het vroegere en hedendaagse vakmanschap. Een van de opmerkelijke nieuwigheden is Fietsen door het Water, een beleving waarbij je tweehonderd meter dwars door het uitgestrekte, Scandinavisch aandoende vijverlandschap De Wijers fietst. In het Amerikaanse TIME Magazine werd het fietspad uitgeroepen tot een van de honderd World’s Greatest Places. Voor de cultuur zoeker is er tot 30 september de expo De wereld van Bruegel, waarin de hedendaagse relevantie van de zestiende-eeuwse schilder op een interactieve manier wordt uitgediept. Speciaal voor de zomer van 2020 werd samen met de logiesaanbieders een Genkse Summerdeal opgezet met tal van voordelen om Genk te ontdekken. Info: www.visitgenk.be

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu