André Rieu|Kunst en Cultuur

Met dank aan TEFAF en André Rieu

Het feestje ter ere van 30 jaar TEFAF Maastricht was alleszins geslaagd. Goed maar niet overdreven eten, fatsoenlijke wijn, een prima optreden van Candy Dulfer en nog veel dans op de tonen van de dj. Bovenal een aangename sfeer met veel ontspannen kunsthandelaren.

Zou best een idee zijn om dat elk jaar te doen, dat maakt zo’n statige kunstbeurs iets meer sexy. En die handelaren willen zich ook wel eens ontladen na al die dagen doorgebracht te hebben in hun eigen stand vol schilderijen of andere kunst.

Zoals op alles was er uiteraard ook hier kritiek op, zo las ik in de krant. Of de Gemeente en / of het MECC daar nou de beurs voor moesten trekken? Volmondig zeg ik ja. Ik zag ook een ingezonden brief met de opmerking dat het geld dat gereserveerd is voor het uitbreiden en verder moderniseren van het MECC beter besteed zou kunnen worden aan de bestrijding van armoede. Dat lijkt een nobel streven, maar hoewel ik geen econoom ben, komt het mij zo voor dat het juist ook voor de armen in de regio goed zou zijn als de regionale economie zo goed mogelijk op toeren komt. Dan wordt er namelijk geld verdiend en kan er ook meer in het potje richting armen.

Ik zou zeggen, zonder het MECC met een megabeurs als TEFAF, komen er juist meer armen bij. Dagelijks kom ik in en rond het MECC veel Limburgers tegen die vanwege TEFAF werken in de beveiliging, de schoonmaak, de horeca, de service en nog veel meer. Zij stralen juist van trots dat ze op hun manier een bijdrage mogen leveren aan dit succesvolle evenement en op die manier een boterham kunnen verdienen. De pakweg 70.000 bezoekers van TEFAF, van wie meer dan de helft uit het buitenland, laten hier een hele mooie cent achter. Veel bedrijven kunnen dit op hun jaaromzet niet missen.

Het is juist goed dat er geïnvesteerd wordt in nog betere voorzieningen en service om een evenement als TEFAF te kunnen blijven ontvangen in Limburg. Hotels en restaurants, van Hasselt tot Aken, van Roermond tot Luik, halen er extra omzet door. Niet voor niks zitten steden als Amsterdam en Brussel al jaren te loeren of ze deze kunstbeurs niet van ons kunnen afpakken. Dus is het noodzakelijk om zeer alert te zijn en mee te gaan met de eisen van deze tijd.

Het andere evenement dat veel geld in het regionale laatje brengt is het zomerconcert van André Rieu op het Vrijthof. Dit jaar worden dat maar liefst tien concerten, dan gaat het in totaal om zo’n 100.000 bezoekers, van wie ook dik de helft uit het buitenland komt. Niet alleen zorgen ook zij voor een forse omzet van horeca- en andere bedrijven, op die manier leren veel mensen uit allerlei landen Limburg ook kennen als een toeristische regio.

Het lijkt voor veel Maastrichtenaren en andere Limburgers allemaal zo vanzelfsprekend, maar we mogen ons misschien iets mee bewust worden van de impact die zowel TEFAF als Rieu hebben.

Wat mij betreft mogen beide evenementen zo lang mogelijk in Maastricht blijven. Want, de levensles is dat je iemand of iets pas gaat missen, als die weg is. En dan is het te laat om er nog aan te trekken.

Jo Cortenraedt

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
André Rieu, Kunst en Cultuur

Gerelateerd nieuws