Home > Kunst en Cultuur > TEFAF New York 2023: ongekende bezoekersaantallen, aankopen door musea en sterke verkopen

TEFAF New York 2023: ongekende bezoekersaantallen, aankopen door musea en sterke verkopen

TEFAF New York kijkt terug op een zeer geslaagde achtste editie. De exposanten uit binnen- en buitenland hebben dit jaar bijzonder goede zaken gedaan met verkopen aan particulieren, musea en vertegenwoordigers van stichtingen die in groten getale aanwezig waren.

Tienduizenden bezoekers kwamen tussen 12 en 16 mei naar de kunstbeurs in Avenue Armory, vlakbij Central Park, waar ruim 90 standhouders vertegenwoordigd waren. De Amerikaanse versie van de beurs, die internationaal naam heeft gemaakt met de ‘moederbeurs’ in MECC Maastricht, is met name gericht op de markt in de Verenigde Staten.

De ‘TEFAF-gangers’in New York werden ook deze keer weer aangetrokken door de moderne en hedendaagse werken van museale kwaliteit, de sieraden en designobjecten. Maar de organisatie heeft voor de voorbije editie ook een aantal bijzonderheden vastgesteld.

De enthousiaste schare bezoekers van de VIP Preview bleek met wel vijftig procent te zijn gestegen ten opzichte van 2022. Onder de spraakmakende bezoekers waren onder meer verzamelaar Yusaku Maezawa, conservatoren Klaus Biesenbach en Hans Ulrich Obrist en beroemdheden als Woody Allen en Soon-Yi, Emily Blunt, Jane Holzer en Scarlett Johansson.

De opmerkelijke toename van het aantal jonge verzamelaars op de beurs vormt een afspiegeling van de huidige kunstmarkt en van het brede publiek dat TEFAF New York op de been brengt.

De internationale exposanten konden de beurs afsluiten met bijzonder goede verkopen en vele aankopen door musea. Bernard Goldberg Fine Arts verkocht een paar lang verloren gewaande muurschilderingen die de Duitse kunstenaar Winold Reiss in 1938 schilderde voor een inmiddels verdwenen restaurant in het Empire State Building. Het was zowel een geweldige herontdekking als een mooie verkoop. Almine Rech verkocht onder meer het schilderij Ohne Titel (2008) van Günther Forg, met een vraagprijs tussen de 1,3 en 1,4 miljoen euro, en werken van Chloe Wise, Tom Wesselmann en Vaughn Spann.

De belangstelling voor vrouwelijke kunstenaars was groot deze beurs. Zo verkocht Leon Tovar sculpturen van de kunstenaars Tecla Tofano en Feliza Bursztyn.
Applicat-Prazan verkocht een tekening van Dubuffet uit 1949 en het schilderij Composition avec personnage (1948-1950) van de Nederlandse kunstschilder Karel Appel.

Op de beurs in The Armory was ook deze keer weer een speciale lounge ingericht met informatie over TEFAF Maastricht die van 7 tot en met 14 maart gehouden wordt in het MECC. Deze ‘moederbeurs’ is ongeveer driemaal zo groot als de beurs in New York; niet alleen in vierkante meters maar ook in het aantal handelaren: 275. Behalve moderne en hedendaagse kunst zijn in Maastricht ook de secties oude meesters en antiek sterk vertegenwoordigd.

TEFAF Maastricht zal vanaf volgend jaar korter worden. De duur gaat dan van 11 naar 8 dagen. In de internationale kunstwereld wordt een duur van anderhalve week als niet meer van deze tijd beschouwd, gezien de drukke agenda’s van handelaren en verzamelaars.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.