Home > Kunst en Cultuur > Miranda van Kralingen weg bij Opera Zuid

Miranda van Kralingen weg bij Opera Zuid

Auteur: Maarten van Laarhoven

Miranda van Kralingen neemt eind dit jaar afscheid als directeur van Opera Zuid. Zij sluit een periode af van meer dan twaalf jaar als drijvende kracht achter de successen van Opera Zuid, zo heeft het Maastrichtse operagezelschap bekendgemaakt.

,,Toen Miranda in 2004 de artistieke leiding op zich nam, bestond Opera Zuid dertien jaar. Zij legde een nieuwe basis onder het gezelschap door een solistenensemble op te richten en door een speerpunt te maken van talentontwikkeling. Dat was een unieke combinatie, die tot vele successen en ook tot navolging leidde. Ze werkte niet alleen met jonge zangers, maar ook met jonge regisseurs, ontwerpers en dirigenten”, aldus een vandaag uitgegeven verklaring.

Met haar jarenlange ervaring als zangeres bij grote operahuizen begeleidde Van Kralingen veel solisten op hun weg naar de grote (inter)nationale podia. Volgens Opera Zuid heeft ze bewezen dat je met beperkte financiële middelen prachtige producties voor een breed publiek kunt maken.

Niettemin kreeg ze met name de laatste jaren veel kritiek, zowel uit de hoek van behoudende recensenten als van overheidswege. In mei dit jaar oordeelde de Raad voor Cultuur, het wettelijke adviesorgaan van de regering, dat het zuidelijke gezelschap kampt met een gebrek aan visie en bovendien geen duidelijke missie heeft. Mede op grond van deze overweging adviseerde de Raad minister Jet Bussemaker om Opera Zuid de komende vier jaar geen subsidie toe te kennen.  

In november vorig jaar citeerde Van Kralingen tijdens een jubileumbijeenkomst van haar gezelschap in Maastricht een tekst van de grote Franse tekstdichter Jacques Prévert (Les Feuilles Mortes): ‘Je suis comme je suis’, vrij vertaald: jullie hebben me maar nemen zoals ik ben’.

Volgens welingelichte kringen was de in Frans cadeaupapier verpakte boodschap een welgemeende plaagstoot in de richting van een in de zaal aanwezige ambtenaar van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen die ook toen al aangaf geen hoge pet op te hebben van Opera Zuid en haar bijzondere ambities om een podium voor talentontwikkeling te willen zijn, met andere woorden: een min of meer beschermde omgeving waar de operasterren van de toekomst in staat worden gesteld om ‘vlieguren’ te maken en zich kunnen voorbereiden op een serieuze carrière.

Ambities overigens waar minister Jet Bussemaker diezelfde avond – voorafgaand aan de première van de flitsende Opera Zuid-interpretatie van de opera Rigoletto van Giuseppe Verdi – nog hoog over opgaf. In tegenstelling tot haar lager geplaatste ambtelijke adviseur liet ze juist weten blij te zijn met het feit dat jong talent de kans krijgt om zich bij een sympathiek ensemble als Opera Zuid op te werken en zich op die manier in de kijker te spelen bij internationale gezelschappen die op het gebied van klassieke opera de toon bepalen.

Dit najaar viert Van Kralingen, die bij het grote publiek bekendheid kreeg met haar optreden tijdens de huwelijksdienst van Willem-Alexander en Máxima in 2002 haar 12,5 jarig jubileum bij Opera Zuid met Le Nozze di Figaro van Mozart, waarin zij zelf de rol van Marcellina zal zingen.

Opera Zuid laat in haar verklaring weten ‘Miranda grote dank [te zijn] verschuldigd voor haar inzet, deskundigheid, creativiteit en, bovenal, haar niet aflatende gedrevenheid om jonge artiesten een kans te geven en gezamenlijk succesvolle producties te maken’.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu