Kunst en Cultuur

Provo’s en hippies in boek over Jekerkwartier Maastricht

tekst Jo Cortenraedt

De jaren zestig waren vooral ‘wild’ in Parijs, Amsterdam, Berlijn en nog wat wereldsteden. Maar de provo’s, hippies, krakers en nozems lieten zich ook zien in Maastricht, meer bepaald in het Jekerkwartier. Dat valt volop te lezen in het boek Het Jekerkwartier’ van Frank Bokern, dat dit weekend in de Limburgse hoofdstad gepresenteerd werd.

Met veel interessante en vaak komische anekdotes over de culturele omschakeling in althans toch dat deel van de stad, waar in die tijd ook nog sociale verpaupering voorkwam, bijvoorbeeld in de tegenwoordig chique Kleine Looierstraat.

Frank Bokern sprak met heel veel mensen in die tijd, een aantal van hen kwam – met grijze haren – ook naar de presentatie in het Pesthuys.

Een van hen was kunstenares Marijke Stultiens, zij kreeg het eerste boek overhandigd. Niet zomaar, Marijke was destijds als 19-jarige studente heel revolutionair door alleen op kamers te gaan wonen. Weliswaar in een huis dat meer een bouwval was, maar ze durfde toch maar. Ze heeft er ondanks die fysieke ellende toch veel mooie herinneringen aan over gehouden, zo vertelde ze.

Anders dan het boek ‘Crapuul’ over de Stokstraat, waarin Frank Bokern vooral ingaat op de sociale ellende in die tijd, is het boek over het Jekerkwartier een stuk vrolijker van aard. Maar dat hoort ook wel een beetje bij de tijdgeest met de hippies van toen.

Frank Bokern en Marijke Stultiens

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws