Home > Kunst en Cultuur > Provo’s en hippies in boek over Jekerkwartier Maastricht

Provo’s en hippies in boek over Jekerkwartier Maastricht

De jaren zestig waren vooral ‘wild’ in Parijs, Amsterdam, Berlijn en nog wat wereldsteden. Maar de provo’s, hippies, krakers en nozems lieten zich ook zien in Maastricht, meer bepaald in het Jekerkwartier. Dat valt volop te lezen in het boek Het Jekerkwartier’ van Frank Bokern, dat dit weekend in de Limburgse hoofdstad gepresenteerd werd.

Met veel interessante en vaak komische anekdotes over de culturele omschakeling in althans toch dat deel van de stad, waar in die tijd ook nog sociale verpaupering voorkwam, bijvoorbeeld in de tegenwoordig chique Kleine Looierstraat.

Frank Bokern sprak met heel veel mensen in die tijd, een aantal van hen kwam – met grijze haren – ook naar de presentatie in het Pesthuys.

Een van hen was kunstenares Marijke Stultiens, zij kreeg het eerste boek overhandigd. Niet zomaar, Marijke was destijds als 19-jarige studente heel revolutionair door alleen op kamers te gaan wonen. Weliswaar in een huis dat meer een bouwval was, maar ze durfde toch maar. Ze heeft er ondanks die fysieke ellende toch veel mooie herinneringen aan over gehouden, zo vertelde ze.

Anders dan het boek ‘Crapuul’ over de Stokstraat, waarin Frank Bokern vooral ingaat op de sociale ellende in die tijd, is het boek over het Jekerkwartier een stuk vrolijker van aard. Maar dat hoort ook wel een beetje bij de tijdgeest met de hippies van toen.

Frank Bokern en Marijke Stultiens

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.