Home > Kunst en Cultuur > Expositie over de architectuur van vruchtbaarheid in Bureau Europa

Expositie over de architectuur van vruchtbaarheid in Bureau Europa

In Bureau Europa, platform voor architectuur en design in de Timmerfabriek in de Boschstraat in Maastricht, is vanaf zondag 14 februari – Valentijnsdag – de nieuwe tentoonstelling Love in a Mist – de architectuur van vruchtbaarheid te zien. Deze expositie is geheel gewijd aan de geschiedenis, de politiek en de architectuur van de vruchtbaarheid en de positie van de vrouw daarin.

De expositie – die wordt afgetrapt op Valentijnsdag, omdat dit oorspronkelijk de dag was waarop het vruchtbaarheidsfeest gevierd werd – belicht volgens de samenstellers ‘de langdurige queeste om de vrouw en haar natuur onder bedwang te houden’. ,,De gebouwde omgeving om ons heen lijkt neutraal, maar als je beter kijkt is deze doorspekt met maatschappelijke opvattingen en politieke uitspraken over de wereldwijde beweging van de politiek tegen abortus en vruchtbaarheid.”

Love in a Mist, dat eerder in de Verenigde Staten was te zien, is voor Nederland aangevuld met een ‘Limburgs verhaal’ met de Maastrichtse Elisabeth Strouven (van haar is onder andere een origineel handschrift te zien) de vrouwen van de Sphinxfabriek en de bouwtekeningen van de Vroedvrouwenschool in Heerlen. Daarnaast is werk te zien van onder meer Desirée Dolron, Bernie Krause, Atelier van Lieshout, Willem Velthoven en Next Nature Network.

Ook arts en activist Rebecca Gomperts (Women on Waves) komt aan bod met haar werk en de opmerkelijke vorm die zij koos om (varend op internationale wateren) veilige, legale abortus mogelijk te maken voor vrouwen uit landen waar abortus is verboden. Gomperts werd in 2020 door Time Magazine uitgeroepen tot één van ‘s werelds meest invloedrijke personen.

Love in a mist – de architectuur van vruchtbaarheid is te zien tot en met 15 augustus.

Boschstraat 9, Maastricht (NL) – bureau-europa.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu