Home > Kunst en Cultuur > Unieke Maastrichtse lantaarnklok verkocht op TEFAF

Unieke Maastrichtse lantaarnklok verkocht op TEFAF

Auteur: Maarten van Laarhoven

De bijzondere Maastrichtse lantaarnklok uit 1656 die de afgelopen weken te bewonderen was op TEFAF Maastricht is verkocht. De nieuwe eigenaar – een privé-verzamelaar – woont niet in Maastricht, maar heeft wel een groot hart voor de stad, aldus Menno Hoencamp van Mentink & Roest, de Gelderse antiquair die het uurwerk meenam naar Maastricht.

Hoencamp liet vorige week nog weten te verwachten dat het zeldzame uurwerk van de hand van de zeventiende-eeuwse klokkenmaker Joannes Muijs in Maastricht zou blijven, omdat een Maastrichtse kunstcollectioneur er zijn zinnen op had gezet. ,,Maar het is anders gegaan dan ik had gedacht”, aldus Hoencamp. Hij verwacht dat de klok de eerstkomende tijd niet in het openbaar te zien zal zijn. ,,Voor zover ik weet heeft de koper geen banden met een museum”, aldus de Gelderse antiekhandelaar. ,,Maar ik ben wel blij dat het uurwerk nu in goede handen is.”  

Van de Maastrichtse lantaarnklok is slechts één ander soortgelijk exemplaar bekend. Dit uurwerk bevindt zich in de collectie van het British Museum in Londen en is gedateerd 1653. De twee Maastrichtse klokken zijn des te bijzonderder omdat bijna geen huisuurwerken van vóór 1700 bewaard gebleven zijn.

De lantaarnklok van Joannes Muijs was in zijn tijd een curieus uurwerk: de wijzerplaat omvat astronomische aanduidingen. De tijd wordt aangegeven door een ijzeren uurwijzer op een Romeinse cijferring, terwijl een andere wijzer de tijd aangeeft waarop de maan de meridiaan passeert. De maanfasen zijn tevens zichtbaar. Met een fijne hand zijn elegante figuren in het centrum van de wijzerplaat gegraveerd. Dit zijn personificaties van de dagen van de week, waarvan ook de namen en symbolen zijn weergegeven.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu